Ge ditt barn månadspeng! Så här mycket får kompisarna.

christina_sahlberg
Christina Sahlberg
Privatekonomi /
1 minuts läsning
Ge ditt barn månadspeng! Så här mycket får kompisarna.

Att ge ditt barn veckopeng eller månadspeng är bra. Ditt barn lär sig handskas med pengar och att tänka ekonomiskt. Här får ni vår Sparekonoms bästa tips och lista på genomsnittlig månadspeng.


Endast 38 % av oss vuxna klarar av enkla ekonomiska frågor

Som vi skrev om i förra veckan så har vi svenskar generellt sett inte så bra koll när det kommer till grundläggande ekonomiska begrepp som ränta och inflation. Kanske hade vi varit bättre om vi hade lärt oss att tänka ekonomiskt som små? Enligt en undersökning som Nordea genomfört så tycker de flesta att det är föräldrarnas ansvar och uppgift att lära barnen om ekonomi. De yngre tycker dock att det är skolans uppgift.

Ge ditt barn månadspeng och bra ränta!

Ge dina barn den månadspeng du/ni kan och tycker är lämplig för inköp av godis, leksaker, bio och annat. Låt barnet sätta in pengarna eller en del av pengarna hos dig, i din ”bank”. Skaffa en bankbok och skriv in datum och summa som sätts in. Ta sedan fram boken varje månad för potentiella insättningar och ge ditt barn ränta. Berätta om hur ränta fungerar dvs. att om man sparar pengar så växer de. Om du kan, ge barnet en bra ränta, kanske 10 procent i månaden (ge hellre en lägre månadspeng), så barnet ser att kapitalet växer och att han/hon verkligen tjänar på att spara pengarna. Barnet ska självklart också kunna ta ut pengarna för inköp och då se att det inte blev någon ränta eller lägre ränta den månaden.

Så här mycket fick Svenska barn i genomsnitt i månadspeng år 2013 enligt Nordea:
 

7 år 80-100 kr
8 år 100-120 kr
9 år 120-160 kr
10 år 160-180 kr
11 år 180-200 kr
12 år 230-250 kr
13 år 375-400 kr
14 år 585-600 kr
15 år 625-700 kr
16 år 950-1050 kr
17 år 1 050-1150 kr


Lycka till!


 

Christina Sahlberg, author

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom på Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och två år senare debuterade hon som författare med boken “Fixa din privatekonomi” på Roos & Tegnérs bokförlag. 2021 gav hon ut boken “Egen ekonomi” på samma förlag.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi - till din brevlåda - varje vecka.

Vi har mottagit din anmälan till vårt nyhetsbrev. Du kan såklart avanmälan dig när du vill.

De senaste artiklarna


Relaterade artiklar


Läs vidare


Nästa artikel

Idag kan du förtidsrösta – här sammanfattar vi partierna

1 minuts läsning

Var kan du förtidsrösta? I en röstlokal i din kommun. Du hittar alla röstningslokalers namn, adress och öppningstider här. Du behöver ta med dig: Id-handling och röstkort. Så här gör du: Röstningen går till som vanligt...

Föregående artikel