Hur kan man sänka elräkningen?

Elpriserna har skjutit i höjden, vilket påverkar privatekonomin. Men det finns enkla åtgärder för att dra ner på sin egen elförbrukning.
Elräkningen dimper ner varje månad och ska betalas. Men fakturorna är sällan särskilt pedagogiska – det är svårt att veta exakt vad man betalar för och hur man kan påverka slutsumman. Vad spelar en släckt lampa för roll egentligen? De flesta av oss har nog inte ens koll på vad en kilowattimme innebär när den omsätts i exempelvis tid framför tv:n, ett varmt bad eller lite högre golvvärme i badrummet.
Den senaste tiden har det larmats om rekordhöga elpriser. Vi har sett en ökning på över 100 procent bara under september månad för den som bor i villa. Dessutom spås de högre elpriserna och de stora svängningarna på elprismarknaden kunna fortsätta ett bra tag framöver. Det kommer att påverka din ekonomi. Så det kan vara dags att se över vad som faktiskt går att göra – utan att behöva byta ut hela maskinparken i köket.
Självklart är det bra att väga in vitvarornas elförbrukning och välja en mer energisnål variant när du köper nytt. Och om du har bra isolering i huset kan det göra stor skillnad för elförbrukningen. Men det är också väldigt stora projekt, och kanske inte något du har möjlighet att ta tag i här och nu. Det finns också enkla åtgärder som kan göra riktig skillnad på elräkningen.
3 tips för att sänka dina elkostnader
1. Kolla kylen
-18 grader i frysen och +5 i kylen är som bekant de korrekta temperaturerna för maten. Men också för elräkningen. För varje grad du sänker temperaturen i frysen ökar energianvändningen med fem procent. Dammsug också baksidan av kylen ibland och se till att det finns en lucka så att värmen kan ledas bort. Gör den inte det kan energiförbrukningen fördubblas.
2. Kör med fulla maskiner
En diskmaskin eller tvättmaskin drar samma mängd el och vatten oavsett hur mycket du har i den, och om du ser till att fylla upp kan du spara in på antalet omgångar. Skönt för dig, men också en elbesparing. För att ytterligare spara in på vattenförbrukningen är förstås snabbare duschar ett bra tips.
3. Sänk temperaturen i hemmet
En liten sänkning av inomhustemperaturen kan göra skillnad. För varje grad du ökar värmen i bostaden så ökar energianvändningen med fem procent. 21 grader brukar vara ett riktvärde i svenska hushåll, men många har 23-24 grader hemma. Om du kan programmera värmen under dagen går det också att se till att ha en skön temperatur när du är hemma, medan den sänks automatiskt när du är på jobbet. I dag finns det många enkla lösningar för detta.
Skrivet av Shoka Åhrman, pensionsekonom på SPP, och expert i Compricers Expertpanel
Spartips för dig och din plånbok
Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi. Varje vecka direkt till din e-post!