Just nu: Historisk höjning från Riksbanken

Christina Sahlberg
Christina Sahlberg
3 minuters läsning
Just nu: Historisk höjning från Riksbanken

Riksbanken meddelade i förmiddags att styrräntan höjs med 1 procentenhet till 1,75 procent och skriver i sitt pressmeddelande att ytterligare höjningar är att vänta.

Riksbanken skriver: 

"Inflationen är för hög. Den urholkar hushållens köpkraft och gör det svårare för både företag och hushåll att planera sin ekonomi. Penningpolitiken behöver nu stramas åt mer för att föra inflationen tillbaka till målet. Direktionen har därför beslutat att höja styrräntan med 1 procentenhet till 1,75 procent. Prognosen för styrräntan är att den kommer att fortsätta höjas det kommande halvåret. Inflationsutvecklingen framöver är fortsatt svårbedömd och Riksbanken kommer att anpassa penningpolitiken på det sätt som behövs för att säkerställa att inflationen återförs till målet."

Enligt Riksbankens pressmeddelande kommer styrräntan ligga på 2,53 procent under kvartal 3 2023 för att sen sjunka tillbaka något.


Hur mycket dyrare blir våra rörliga bolån nu?

Exempel på ett lån på en miljon:

  • I april när snitträntan på ett rörligt bolån låg på 1,35 procent så betalade den genomsnittliga bolånetagaren en ränta på 13 500 kronor per år, 1 125 kronor i månaden.
     
  • I augusti då snitträntan på ett rörligt bolån låg på 2,4 procent betalade den genomsnittliga bolånetagaren en ränta på 24 000 kronor per år, 2 000 kronor i månaden.
     
  • Nu när höjningen slår igenom på våra boräntor och det är troligt att snitträntan går upp till runt 3,4 procent så kommer ett miljonlån att kosta 34 000 kronor per år, 2 833 kronor per månad.


Vad kan vi som bolånetagare göra?

Vi kan inte påverka hur hög ränta vår bank sätter, men vi kan ofta påverka hur hög ränta vi får av banken och vilken bank vi har vårt bolån hos.

1. Logga in hos din långivare för att se vilken ränta du har idag. Se över snitträntorna, det vill säga den ränta alla nya kunder fick under föregående månad hos respektive långivare.

2. Kontakta din nuvarande långivare och be om en bra/bättre ränterabatt.

3. Ring minst tre långivare till och be dem uppskatta vilken ränta du kan få utifrån dina förutsättningar. Fråga din nuvarande långivare om de kan matcha ditt nya erbjudande. Om inte – byt! Det är inte så krångligt som du tror.

Orkar du inte ringa runt till olika långivare kan du göra en ansökan hos oss. Med bara en kreditupplysning ger vi dig flera erbjudanden.


När du har sett över ditt bolån, fortsätt med dina andra utgifter. Nu gäller det att kavla upp ärmarna och tänka smart inför en dyrare vinter:

1. Titta på dina försäkringar. Börja med din bilförsäkring - här finns det ofta mycket att spara. Inte sällan kan du få samma försäkringsskydd till en betydligt lägre kostnad bara genom att jämföra och byta bolag.

2. Se sen över elavtalet. Med dagens höga elpris finns det tusenlappar att spara genom att välja rätt avtal. Missa inte att se över din elförbrukning också. Sänker du värmen med 2 grader kan du spara 10 procent av din förbrukning.

3. Fortsätt på samma sätt med bredbandet, mobilabonnemanget och andra lån.

4. Till sist, se över dina matkostnader. Visste du att exakt samma mat kostar 20 000 kronor mindre för en familj på fyra om du idag handlar på en dyr butik och byter till en av de billigaste. På matpriskollen.se kan du jämföra och se vilken butik som är billigast.

 

Jag gästade Aftonbladet TV i förmiddag tillsammans med Andreas Cervenka och pratade om vad höjningen kan komma att betyda för hushållen: Sparekonomen: "Riksbanken tar i från tårna"

 

Lästips:

Christina Sahlberg

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och två år senare debuterade hon som författare med boken “Fixa din privatekonomi” på Bokförlaget Polaris. 2021 gav hon ut böckerna “Egen ekonomi” och "Ekonomikalendern" på samma förlag. År 2022 blev hon nominerad till Årets Sparprofil.

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi. Varje vecka direkt till din e-post!

Vi har mottagit din anmälan till vårt nyhetsbrev. Du kan såklart avanmälan dig när du vill.

De senaste artiklarna

Visa alla artiklar

Relaterade artiklar


Läs vidare


Nästa artikel

Värsta energitjuvarna i hemmet

3 minuters läsning

I förra veckan bad Expressen oss att räkna på vad man kan spara genom att t. ex. sänka värmen hemma och duscha kortare. Nedan följer våra beräkningar som visar att det faktiskt finns mycket många av oss kan göra. Beräkningarna utgå...

Föregående artikel
Adress

Postadress:
Compricer AB
Västra Järnvägsgatan 21
111 64 Stockholm

Organisationsnummer:
556655-5727
Kundtjänst

Få personlig rådgivning av våra handläggare, helt kostnadsfritt!

Telefonnummer: 08 - 5000 2000
E-post: info@compricer.se

Öppettider: 09.00 - 18.00 (vardagar)
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Vi hjälper varje dag tusentals konsumenter att spara pengar genom att jämföra och byta leverantör inom exempelvis försäkringar, el och lån. Tjänsten är helt kostnadsfri för dig och vi hjälper även till via telefon om du önskar. Vi är registrerade som försäkringsdistributör hos Bolagsverket och står under Finansinspektionens tillsyn. Du kan känna dig trygg med att använda våra tjänster.
Compricer har blivit utsedd till en av Sveriges 100 bästa sajter för åttonde gången (IDG)
Utsedd till en av Sveriges 100 bästa sajter för åttonde gången (IDG)