Kan man göra om blancolån till bolån?

Lån / Bolån /
2 minuters läsning
Kan man göra om blancolån till bolån?

FRÅGA: Hej! Gift par 50 år med 1,6 miljoner i blancolån, inga betalningsanmärkningar, båda fasta trygga anställningar med total årsinkomst ca 800.000, bor i hyresrätt. Föräldrar (pensionärer) med villa värd ca 6,5 miljoner, bolån ca 1,5 miljoner. Kan vi ta över deras bolån/skriva över huset på oss och lägga om blancolånen till bolån istället?

Föräldrar bor kvar och slipper lån, vi bor kvar i hyresrätten och får mycket lägre månadskostnad. Skulle en bank gå med på det? Vad ska man tänka på rent juridiskt? Skattemässigt? Med vänlig hälsning, Anonym

SVAR: Det är jättebra att ni tänker i de här banorna för det är enligt mig hög prioritet att bli av med blancolån eftersom de ofta har mycket högre räntor än bolån. En typisk ränta på blancolån är 3-7 procent medan ett bolån kostar 1,1-1,5 procent i dagsläget. På ert lån skulle det innebära en årlig kostnadssänkning på 20 000 - 60 000 kronor beroende på er situation.

Om banken har beviljat er ett blancolån på 1,6 miljoner kronor så borde det inte vara några problem att låna samma belopp i form av ett bolån, det blir ju bara tryggare för banken som får en säkerhet på lånet och därmed billigare för er. Att bolånet då totalt skulle bli 1,5 + 1,6 = 3,1 miljoner på ett värde 6,5 miljoner är också rimligt och under eventuellt amorteringskrav.

Ett krångligt sätt att åstadkomma det är att skriva över hela huset på er, jag skulle nog i första hand försöka prata med banken om föräldrarna kan utöka sitt bolån med er som medlåntagare så att ni solidariskt är betalningsansvariga om ni av någon anledning inte klarar av att betala räntor i framtiden. Sedan står det er fritt att göra upp om vem som skall betala räntorna.

Kom bara ihåg att ränteavdraget som standard fördelas jämnt på medlåntagarna och att ni behöver ta med det i kalkylen när ni gör upp om räntan alternativt ber banken att ändra till den fördelning ni önskar. Med era siffror blir det ändå hyfsat lika då de båda paren lånar nästan lika mycket.

Slutligen rekommenderar vi er att prata igenom ordentligt med era föräldrar vad som skulle hända i olika scenarion. Vad händer om ni blir av med jobben och inte kan betala? Vad händer om de vill sälja huset? Finns det några syskon som kan känna sig förfördelade ekonomiskt?

Många gör liknande ekonomiska uppgörelser inom familjen och det är i många fall en bra lösning, men ibland kan det också leda till jobbiga situationer och konflikter så det är bra att prata igenom det ordentligt så att alla vet vad de ger sig in på.

Frågan och svaret kommer från vår expertpanel där experter svarar på era frågor. Detta är ett svar från vår expert Patrick Siegbahn, Placeringsrådgivare Småspararguiden.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi - till din brevlåda - varje vecka.

Vi har mottagit din anmälan till vårt nyhetsbrev. Du kan såklart avanmälan dig när du vill.

De senaste artiklarna

Visa alla artiklar

Relaterade artiklar


Läs vidare


Nästa artikel

Så hittar du rätt bredband till sommarstugan

1 minuts läsning

Fast bredband till sommarstuga, fritidshus eller vinterbostad Lite beroende på var sommarbostaden eller fritidshuset ligger kan det finnas olika förutsättningar för att få fast bredband. Många områden har tidigare haft möjlighet till bredband vi...

Föregående artikel
Adress

Postadress:
Compricer AB
Luntmakargatan 18
111 37 Stockholm

Organisationsnummer:
556655-5727
Kundtjänst

Försäkring, El och Privatlån
Telefonnummer: 08 - 5000 2000
E-post: info@compricer.se

Öppettider:
09.00 - 18.00 (vardagar)

Bolån
Telefonnummer: 0771 - 190 190
E-post: bolanservice@compricer.se

Öppettider:
09.00 - 17.00 (mån-tors)
09.00 - 16.00 (fredagar)
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Vi hjälper varje dag tusentals konsumenter att spara pengar genom att jämföra och byta leverantör inom exempelvis försäkringar, el och lån. Tjänsten är helt kostnadsfri för dig och vi hjälper även till via telefon om du önskar. Vi är registrerade som försäkringsdistributör hos Bolagsverket och står under Finansinspektionens tillsyn. Du kan känna dig trygg med att använda våra tjänster.
Compricer har blivit utsedd till en av Sveriges 100 bästa sajter för åttonde gången (IDG)
Utsedd till en av Sveriges 100 bästa sajter för åttonde gången (IDG)