Köpa eller sälja bostad på dagens marknad

Sharon Lavie
Sharon Lavie
5 minuters läsning
Köpa eller sälja bostad på dagens marknad

Högre ränteläge, ökade elpriser och matpriser kan tillsammans ge hushållen flera tusenlappar i ökade kostnader varje månad. Hur bostadsmarknaden påverkas av dessa ökade kostnader beror på flera faktorer som exempelvis arbetslösheten, inflationen, kriget i Ukraina och hur ekonomin utvecklas i stort. Eftersom vi har så många osäkerhetsfaktorer är det svårt att exakt sia om hur bostadspriserna kommer att utvecklas på kort sikt.

En vanlig fundering en bostadsbytare står inför är om man ska köpa eller sälja först. I nuvarande marknad kan det vara klokt att sälja bostaden först, på så sätt vet du exakt vilket utrymme du har när du själv ska ge dig ut på bostadsjakt. Det är inte heller ovanligt att banken ställer tuffare krav på dig som vill ha ett så kallat ett brygglån. Ett brygglån är ett tillfälligt lån som du kan behöva om du tillträder din nya bostad innan du fått pengar för den gamla. Exempelvis kan de kräva att du ska ha ett ovillkorat säljkontrakt på din gamla bostad som visar att bostaden är såld. Du måste alltså ha ett avtal klart och undertecknat med en köpare till din bostad.

När marknaden är hetare och bostäderna säljs snabbt och dyrt har det varit vanligare att bostadsbytare köpt en ny bostad först och sedan lagt ut sin bostad till försäljning för att inte riskera att stå utan bostad. Nedan kommer några fördelar och nackdelar med de olika sätten:

Fördelar med att sälja bostaden först

  • Du kan sälja din bostad utan tidspress och du kan visa bostaden flera gånger om du inte får det pris du vill ha.
     
  • Du som säljer först kan agera snabbt när du ska köpa ny bostad – eftersom du vet exakt hur mycket pengar du kan gå in med i din nya bostad.
     
  • Många banker kräver att du säljer din bostad först – för att de ska garantera finansieringen för din nya bostad. Oftast behövs ett påskrivet köpeavtal för den gamla bostaden för att bevilja ett lån på den nya.
     
  • Du riskerar inte att stå med två bostäder, brygglån och dubbla boendekostnader.

Nackdelar med att sälja först

  • När du sålt din bostad kan det ibland dröja innan du hittar din nya bostad. Det är lätt att man känner en press att hitta något och det slutar med att du köper något som inte passar dina önskemål. Ett tips är därför att försöka sälja din bostad med ett tillträdesdatum långt fram i tiden.
     
  • Säljer du först kan det innebära att du behöver ett tillfälligt boende. Kanske måste du ordna med förvaring av ditt bohag? Eller klarar ni av att bo väldigt trångt under en period?
     
  • Om du har bundna lån på din gamla bostad kan du behöva betala en ränteskillnadsersättning till banken. Något du kanske kan undkomma om du hittat en ny bostad och kan göra ett säkerhetsbyte. Det betyder att du behåller ditt gamla lån, med samma villkor men att säkerheten, bostaden, byts ut.

Fördelar med att köpa en bostad först

  • Du har gott om tid att hitta din nya drömbostad. Det finns inget specifikt datum som stressar dig genom att du måste ha en ny bostad då.
     
  • Det kan finnas en möjlighet för dig att ta med ditt bundna bolån in i den nya bostaden och på så vis slippa betala ränteskillnadsersättning om dina lån är bundna.
     
  • Flyttar du till en ny ort på grund av ditt arbete kan du få göra avdrag för dubbel bosättning.

Nackdelar med att köpa först

  • Du vet inte hur mycket pengar du kan gå in med i din nya bostad.
     
  • Det finns en risk för att du inte får det pris du räknat med när du säljer din gamla bostad. Det kan innebära att du inte har den kontantinsatsen som krävs för att betala den nya bostaden eller att du behöver låna mer än vad du tänkt.
     
  • I värsta fall får du inte din bostad såld. Då kan du bli tvungen att dra dig ur ditt köp och eventuellt bli skadeståndsskyldig.
     
  • Får du svårt att sälja finns det en risk för att du står med två bostäder och dubbla boendekostnader under en period.
     
  • Du kan behöva ansöka om ett tillfälligt lån ifall pengarna till kontantinsatsen är låsta i bostaden du ska sälja.

Finns det en bra timing?

En bra tumregel är att utgå ifrån de behov och ekonomiska förutsättningar du har snarare än att försöka hitta en optimal ”timing”. Planerar du att bo i bostaden länge minskar risken att den tappat i värde den dagen du ska sälja. En annan bra regel är att försöka köpa en ny bostad och sälja den gamla bostaden i samma marknad. Då minskar risken för att göra en dålig affär, som tex att du köper dyrt och säljer billigt.

Det är alltid bra att löpande amortera på ditt bolån och dessutom ha en buffert. Med en låg belåningsgrad blir du inte lika känslig för prisnedgångar och det finns en god chans att de pengar du får vid en försäljning räcker till en ny bostad.

Missar att undvika i köpprocessen

Du har kanske funderat på att köpa en ny bostad men du ser det längre bort i framtiden. Ett misstag många gör är att de är oförberedda och väntar med att ansöka om lånelöfte till när budgivningen väl startat. När drömbostaden väl dyker upp, blir det väldigt bråttom och dyrbar tid spills på att vänta på att banken ska ge klartecken. Budgivningar kan gå snabbt och du riskerar att inte hinna få alla ekonomiska dokument på plats i tid. Är du förberedd har du däremot ett övertag mot de andra budgivare som inte har lånelöftet klart. Ett övertag som ibland kan vara avgörande i vem som vinner budgivningen.

Sharon Lavie

Om skribenten

Sharon Lavie, Sparekonom Schibsted

Sharon Lavie är sparekonom på Schibsted-bolagen Hypoteket, Lendo, Kreddy, Insurello och SAVR och har jobbat med privatekonomi och konsumenträtt i 19 år. Med lång erfarenhet av arbete på Konsumentverket och dessförinnan som både budget-och skuldrådgivare och konsumentvägledare är hennes ambition att kunna hjälpa dig fatta kloka beslut kring din ekonomi och stärka dina konsumentkunskaper.

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi. Varje vecka direkt till din e-post!

Vi har mottagit din anmälan till vårt nyhetsbrev. Du kan såklart avanmälan dig när du vill.

De senaste artiklarna

Visa alla artiklar

Relaterade artiklar


Läs vidare


Nästa artikel

Så blir din privatekonomi om Sverigedemokraterna får bestämma

6 minuters läsning

1. Vad har ni för planer för pensionärerna? Kommer ni att sänka skatten på pension? Höja pensionen? Pensionssystemet har länge varit både eftersatt och underfinansierat. Vi tycker det är viktigt att kombinera ett stärkt grundskydd med sä...

Föregående artikel
Adress

Postadress:
Compricer AB
Västra Järnvägsgatan 21
111 64 Stockholm

Organisationsnummer:
556655-5727
Kundtjänst

Få personlig rådgivning av våra handläggare, helt kostnadsfritt!

Telefonnummer: 08 - 5000 2000
E-post: info@compricer.se

Öppettider: 08:00 - 18:00 (vardagar)
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Vi hjälper varje dag tusentals konsumenter att spara pengar genom att jämföra och byta leverantör inom exempelvis försäkringar, el och lån. Tjänsten är helt kostnadsfri för dig och vi hjälper även till via telefon om du önskar. Vi är registrerade som försäkringsdistributör hos Bolagsverket och står under Finansinspektionens tillsyn. Du kan känna dig trygg med att använda våra tjänster.
Compricer har blivit utsedd till en av Sveriges 100 bästa sajter för åttonde gången (IDG)
Utsedd till en av Sveriges 100 bästa sajter för åttonde gången (IDG)