Ny rapport från Villaägarna visar på stora prisskillnader mellan olika elavtal

christina_sahlberg
Christina Sahlberg
El / Elpriser /
1 minuts läsning
Ny rapport från Villaägarna visar på stora prisskillnader mellan olika elavtal

Villaägarnas Riksförbunds årliga rapport visar också att de som betalar tillsvidarepris/har ett anvisat avtal betalar 25-35 öre mer för varje kilowattimme jämfört med om de hade haft ett rörligt avtal.


Marknaden räknar med ett elpris på 26 öre per kilowattimme i vinter

Det är några procent lägre än förra vintern. Det låga priset beror bland annat på att vattenmagasinen är fulla, kärnkraften fungerar bra och att energi generellt har blivit billigare. Även en sämre världsekonomi bidrar till att hålla priserna nere när efterfrågan blir svagare.

Det skiljer 9 000 kronor om året mellan det dyraste och det billigaste avtalet för en normalvilla enligt Villaägarnas rapport

Anna Werner, samhällspolitisk analytiker på Villaägarnas Riksförbund, säger att det är sorgligt att folk betalar alldeles för mycket för sin el genom att inte välja elavtal. Att välja elleverantör är det enklaste man kan göra för att minska sina elkostnader.
 Enligt Villaägarna får ett typhushåll som använder 20 000 kilowattimmar om året en kostnad på 15 994 kronor med det billigaste rörliga elavtalet just nu. Med det dyraste avtalet, ett tillsvidareavtal, betalar samma hushåll 24 982 kronor.

Hur vet man om man har ett tillsvidareavtal/anvisat avtal?

Om du har flyttat och inte gjort ett aktivt val av elavtal har du troligtvis ett tillsvidareavtal. Även om du en gång har valt ett bundet avtal och avtalet har löpt ut är risken stor att du nu sitter och betalar för mycket med ett tillsvidareavtal.


Har du inte jämfört ditt elavtal? Jämför och byt elavtal här >>

Christina Sahlberg, author

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom på Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och två år senare debuterade hon som författare med boken “Fixa din privatekonomi” på Roos & Tegnérs bokförlag. 2021 gav hon ut boken “Egen ekonomi” på samma förlag.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi - till din brevlåda - varje vecka.

Vi har mottagit din anmälan till vårt nyhetsbrev. Du kan såklart avanmälan dig när du vill.

De senaste artiklarna


Relaterade artiklar


Läs vidare


Nästa artikel

SEB tappar förstaplatsen bland storbankerna om lägst snittränta

1 minuts läsning

Sedan i maj i år är bankerna skyldiga att varje månad redovisa sina snitträntor. Snitträntorna visar vad den genomsnittliga bankkunden egentligen fick betala för sitt bolån hos banken. Snitträntan baseras på alla nya bolån och bolån m...

Föregående artikel