Räntetak – är det bra?

Christina Sahlberg
Christina Sahlberg
2 minuters läsning
Räntetak – är det bra?

Bunden, rörlig, en kombination eller räntetak? Vilken ränta är bra för vem? Vi ställde frågan om hur man ska tänka angående räntetak till Annika Persson, produktansvarig för bolån hos Nordea.


Idag är bolåneräntorna mycket låga och det verkar som om räntorna kommer fortsätta vara låga ett par år framåt. Hur tycker du att man ska tänka nu när man tar ett lån eller förnyar befintliga bolåns villkor?

Framförallt ska man tänka på hur den egna ekonomiska situationen ser ut och om man har råd eller kan sova gott om natten med svängningar på bolåneräntan. Trots prognoser kan det svänga fort på marknaden och då hinner man inte agera. Det finns väldigt mycket att anamma från sparandesidan vad gäller risktänk och riskspridning. Till exempel så skulle man kunna se sina bolån som en portfölj med delar som har olika risknivå beroende på den egna situationen.

Hur fungerar räntetak? Vad händer när räntan går upp? Eller när den går ner?

Räntetak är egentligen ett mellanting till rörlig ränta och bunden ränta, man får den rörliga räntans flexibilitet kombinerad med tryggheten på en bunden ränta. Det innebär att man följer den rörliga räntan, oavsett om den går ner eller upp, men man har en förutbestämd maxnivå där räntan aldrig kommer att gå över. För att veta att räntan aldrig går över den förutbestämda nivån betalar man en premie. Man kan säga att räntetaket är en försäkring mot stigande räntor.

Kan man förhandla räntan när man tecknar sig för ett bolån med räntetak? Eller är det listräntan som gäller?

Man har möjlighet att förhandla räntan, precis som med bunden ränta eller 3-månaders ränta, beroende på kundens totala engagemang i banken.

Hur länge kan man teckna ett lån med räntetak?

Det finns möjlighet att teckna det på 2 eller 5 år.

Vad händer om man behöver lösa lånet i förtid?

Då betalar man bara premiekostnad för återstående tid på lånet. Det blir ingen ränteskillnadsersättning.

Kan du ge oss ett räkneexempel på om jag idag vill ta ett lån på en miljon kronor på fem år? Vad blir kostnaden i jämförelse med ett rörligt lån? Vad blir ”premien” för räntetaket?

I dag skulle du betala 2,43 % för ett lån med tremånadersränta. Om du skulle vilja binda räntan på fem år blir räntan 3,10 %. Väljer du räntetak betalar du 2,67 % i rörlig ränta och vet då att räntan aldrig går över 3,40 %. Premien idag är med andra ord 24 räntepunkter, men å andra sidan betalar du 43 räntepunkter mindre än den bundna redan från dag ett.

Tack Annika!

Christina Sahlberg

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och fyra år senare blev hon nominerad till Årets Sparprofil. Christina är dessutom författare till fyra olika böcker om privatekonomi.

Spartips för dig och din plånbok

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi. Varje vecka direkt till din e-post!

Skriv din e-postadress här

Läs vidare

Nästa artikel

Ju rikare du blir desto mindre empati och medkänsla får du

3 minuters läsning

Det låter inte särskilt roligt men är faktiskt sant Och när inkomstklyftorna fortsätter att öka i världen - de rika blir färre och rikare och de fattiga blir fler och fattigare - så är vi inne i en farlig spiral. Fem experiment från ...

Föregående artikel
Så mycket får vi i tjänstepension
1 minuts läsning