Rekordlåga boräntor

christina_sahlberg
Christina Sahlberg
2 minuters läsning
Rekordlåga boräntor

SBAB sänker sin ränta till rekordlåga nivåer samtidigt som bankernas snittränta i juli var den lägsta sen bankerna började rapportera den.

Tidigare i augusti meddelade SBAB att de sänker sina listräntor för bolån till rekordlåga nivåer. Den rörliga räntan (3-mån) och räntan bunden på 1 år sänktes med 0,05 procentenheter. Räntan på bolån bundna på 2, 3, 4, 5, 7 och 10 år sänktes med 0,1 procentenhet.

Anledningen till de sänkta räntorna är minskade upplåningskostnader då marknadsräntorna och därmed räntorna för bostadsobligationer sjunkit. Ökad konkurrens på den svenska marknaden är också en bidragande orsak till de sänkta räntorna enligt SBAB. “Nu har vi ett läge med extra hård konkurrens. Det är en ganska tillspetsad situation faktiskt, med flera nya aktörer och en höjd ambitionsnivå hos befintliga”, säger vd Klas Danielsson. “Att konkurrensen är hård och tuff på bolånemarknaden tror vi är här för att stanna. Vår gissning är att om något så kommer konkurrensen att tillta ytterligare”, fortsätter han.

När bankerna redovisade sina genomsnittsräntor för juli kunde vi se ett ytterligare tecken på låga räntor. Bankernas rörliga genomsnittsräntor sjönk från 1,39 till 1,37 procent under juli. De är den lägsta genomsnittsräntan sedan bankerna började redovisa dessa i maj 2015.

  • Genomsnittskunden fick 1,37 % i rörlig bolåneränta (3-mån) under juli.
    - Lägst rörlig genomsnittsränta (3-mån) i juli erbjöd Stabelo med 1,14 %.
    - Högst rörlig genomsnittsränta (3-mån) i juli erbjöd Nordea med 1,72 %

 

  • Genomsnittskunden fick 1,29 % i 3-års bunden ränta under juli.
    - Lägst genomsnittsränta på bundet lån 3 år i juli erbjöd Landshypotek med 1,16 %.
    - Högst genomsnittsränta på bundet lån 3 år i juli erbjöd Skandia med 1,41 %


Framtiden? 

Vad som händer i framtiden med räntorna är omöjligt att sia om. “Huruvida marknadsräntorna kommer att fortsätta ligga på de här extremt låga nivåerna eller till och med sjunka ytterligare, eller om inflationsstöket återkommer på ett tydligt sätt är omöjligt att tro något om”, säger Klas Danielsson. 

Mitt tips är att vara förberedd på allt. Det viktigaste är att man inte maxar sitt lån så att man behöver flytta om räntorna går upp. Och att man sparar lite nu när räntorna är låga. Och att man ser över sin ränta då och då. Undersök vad din bank har för snittränta och se om du kan sänka din ränta genom förhandling med din bank eller genom att byta bank.
 
Lycka till!
 
Vill du ha hjälp att hitta ett bättre bolån hjälper vi dig gärna kostnadsfritt:

Omförhandla bolån

Låna till ny bostad

Ansök om lånelöfte

Christina Sahlberg, author

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom på Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och två år senare debuterade hon som författare med boken “Fixa din privatekonomi” på Roos & Tegnérs bokförlag. 2021 gav hon ut boken “Egen ekonomi” på samma förlag.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi - till din brevlåda - varje vecka.

Vi har mottagit din anmälan till vårt nyhetsbrev. Du kan såklart avanmälan dig när du vill.

De senaste artiklarna


Relaterade artiklar


Läs vidare


Nästa artikel

Bilförsäkring: Stora prisskillnader för samma skydd

1 minuts läsning

Stora prisskillnader för samma skydd   I och med att försäkringsbolagen har olika skadestatistik och fokuserar på olika kundgrupper så skiljer sig priserna på premierna stort mellan bolagen. Det är därför viktigt att du jämfö...

Föregående artikel