Riksbanken dubbelhöjde - så påverkas ditt bolån

Christina Sahlberg
Christina Sahlberg
3 minuters läsning
Riksbanken dubbelhöjde - så påverkas ditt bolån

Riksbanken meddelade idag klockan 9:30 att de höjer reporäntan med en halv procentenhet till 0,75 procent och att prognosen säger att räntan kommer att höjas ytterligare och ligga nära 2 procent i början på nästa år. Och bankerna förväntas följa efter och höja räntorna.

Riksbanken meddelade idag klockan 9:30 att de höjer reporäntan med en halv procentenhet till 0,75 procent och att prognosen säger att räntan kommer att höjas ytterligare och ligga nära 2 procent i början på nästa år. Och bankerna förväntas följa efter och höja räntorna. Riksbanken skriver: “Inflationen har fortsatt att stiga snabbt och prisökningarna sprider sig allt mer i ekonomin. För att se till att inflationen återgår till målet och motverka att den höga inflationen biter sig fast i pris- och lönebildningen har direktionen beslutat att höja styrräntan från 0,25 till 0,75 procent.”

Vid förra räntebeskedet (4 maj) höjde riksbanken reporäntan från 0 till 0,25 procent. Och när vi sammanfattade maj månad kunde vi se att bankernas rörliga genomsnittsränta (3-mån) steg med 0,23 procent. Om mönstret fortsätter kan vi nu alltså förvänta oss en räntehöjning med cirka 0,5 procentenheter på våra rörliga bolån.

Så dyrt blir ditt lån

Om du har ett rörligt lån på en miljon kronor och betalar idag 1,57 procent (genomsnittsränta maj månad) så har du en utgift på 15 700 kronor per år före ränteavdrag. Om din bank höjer din rörliga ränta med 0,5 procent nu efter dagens höjning på kommer du att få betala 2,07 procent i ränta. Det blir 20 700 kronor per år.

Om Riksbankens prognos går in och reporäntan hamnar på 2 procent i början på nästa år kan den rörliga snitträntan hamna på över 3 procent. Det skulle betyda att räntekostnaden för ett lån på 1 miljon hamnar på drygt 30 000 kronor per år.

Kan man göra något som bolånetagare för att få ner sina kostnader?

Vi kan inte påverka hur hög ränta vår bank sätter, men vi kan ofta påverka hur hög ränta vi får av banken och vilken bank vi har vårt bolån hos. Stick inte huvudet i sanden utan agera redan idag genom att se över vad du betalar i ränta. Genom att se till att du inte betalar mer än du behöver så blir bankernas räntehöjningar framöver något lättare att parera.

1. Logga in hos din långivare för att se vilken ränta du har idag.

2. Se över snitträntorna, det vill säga den ränta alla nya kunder fick under föregående månad hos respektive långivare. Alla snitträntor finns sammanställda här.

3. Kontakta din nuvarande långivare och be om en bra/bättre ränterabatt, det vill säga rabatt på långivarens listränta (om du har rörlig ränta).

4. Ring minst tre långivare till och be dem uppskatta vilken ränta du kan få utifrån dina förutsättningar.

5. Fråga din nuvarande långivare om de kan matcha ditt nya erbjudande (om du får ett bättre). Om inte – byt! Det är inte så krångligt som du tror.

6. Orkar du inte ringa runt till olika långivare kan du göra en ansökan hos oss. Med bara en kreditupplysning ger vi dig flera erbjudanden. Ansöker du själv hos flera långivare kommer varje bank att göra en egen kreditupplysning på dig och många sådana kreditprövningar kan ha negativ påverkan på din möjlighet att få lån.

Här kan du jämföra bindningstider och räntor för alla långivare: Jämför bindningstider

Lästips:

Ekonomiskolan del 8: Bolån

Bankerna höjer bolåneräntorna

Flytta bolån – Tips inför flytten till annan bank

Christina Sahlberg

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och två år senare debuterade hon som författare med boken “Fixa din privatekonomi” på Bokförlaget Polaris. 2021 gav hon ut böckerna “Egen ekonomi” och "Ekonomikalendern" på samma förlag. År 2022 blev hon nominerad till Årets Sparprofil.

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi. Varje vecka direkt till din e-post!

Vi har mottagit din anmälan till vårt nyhetsbrev. Du kan såklart avanmälan dig när du vill.

De senaste artiklarna

Visa alla artiklar

Relaterade artiklar


Läs vidare


Nästa artikel

Så blir din privatekonomi om Socialdemokraterna får bestämma

5 minuters läsning

1. Vad har ni för planer för pensionärerna? Kommer ni att sänka skatten på pension? Höja pensionen?   Vi vill ha ett hållbart pensionssystem så att både nuvarande och kommande generationer får tillräckliga pensioner. Därf&o...

Föregående artikel
Adress

Postadress:
Compricer AB
Västra Järnvägsgatan 21
111 64 Stockholm

Organisationsnummer:
556655-5727
Kundtjänst

Få personlig rådgivning av våra handläggare, helt kostnadsfritt!

Telefonnummer: 08 - 5000 2000
E-post: info@compricer.se

Öppettider: 08:00 - 18:00 (vardagar)
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Vi hjälper varje dag tusentals konsumenter att spara pengar genom att jämföra och byta leverantör inom exempelvis försäkringar, el och lån. Tjänsten är helt kostnadsfri för dig och vi hjälper även till via telefon om du önskar. Vi är registrerade som försäkringsdistributör hos Bolagsverket och står under Finansinspektionens tillsyn. Du kan känna dig trygg med att använda våra tjänster.
Compricer har blivit utsedd till en av Sveriges 100 bästa sajter för åttonde gången (IDG)
Utsedd till en av Sveriges 100 bästa sajter för åttonde gången (IDG)