Riksbanken höjer räntan till 3 procent!

Riksbanken meddelade precis att de höjer styrräntan med 0,5 procentenheter till 3 procent för att stävja inflationen. Detta betyder att våra bolåneräntor kommer att stiga till över 4 procent under våren.
Styrräntan höjs med 0,5 procentenheter, helt enligt förväntningarna.
Styrräntan höjs med 0,5 procentenheter till 3 procent och Riksbanken signalerar en ytterligare höjning i april. Riksbankens räntebana (prognos) visar att räntan toppar på 3,33 procent i början på 2024 för att sedan ligga kvar på samma nivå fram till och med kvartal 1 2026.
Riksbanken förklarar dagens besked och skriver: “Inflationen är alldeles för hög och har fortsatt att stiga. För att inflationen ska sjunka och stabiliseras vid målet inom rimlig tid har direktionen beslutat att höja Riksbankens styrränta med 0,5 procentenheter till 3,0 procent. Styrräntan kommer sannolikt att höjas ytterligare under våren. Vidare beslutade direktionen att Riksbanken från och med april ska sälja statsobligationer så att innehavet av värdepapper minskar i snabbare takt.”
Så mycket har räntan på våra bolån stigit
Under förra årets steg boräntorna med 2,20 procentenheter (fram tills januari 2023) samtidigt som Riksbanken höjde styrräntan med 2,50 procentenheter. Anledningen till att bankerna inte har höjt riktigt lika mycket som Riksbanken kan vara den ökande konkurrensen och att de inte har höjt räntan på våra sparpengar i samma utsträckning som de har höjt bolånen. Det är nästan gratis för dem att låna våra sparpengar.
- Den rörliga genomsnittsräntan (3-mån) steg med 0,18 procentenheter under januari. Genomsnittskunden fick 3,52 procent i rörlig bolåneränta.
- Genomsnittsräntan för 3-års bundet lån låg på samma nivå som under månaden innan då genomsnittskunden fick 4,08 procent i ränta.
- Genomsnittsräntan för 5-års bundet lån steg med 0,01 procentenhet under januari. Genomsnittskunden fick 3,98 procent i ränta.
Så mycket kan din ränta stiga ytterligare i vår
Man brukar räkna med att bolåneräntan (snitträntan - den vi faktiskt får - inte listräntan) ligger mellan 1 till 1,5 procentenheter över styrräntan. I vår kan vi förvänta oss en ränta på över 4 procent beroende på hur mycket bankerna höjer efter dagens besked och om Riksbanken höjer styrräntan ytterligare en gång i slutet på april som aviserat.
Tips för att få ner räntan:
- Förbered dig. Sammanställ din ekonomi. Skriv ner vilka pengar som kommer in respektive går ut varje månad, hur mycket du vill låna och hur mycket bostaden är värd. Kolla sen upp bankernas snitträntor för att få en uppfattning av vad de just nu erbjuder för ränta.
- Kontakta din bank och minst två till. Kontakta din nuvarande bank och fråga dem vilken ränterabatt de kan erbjuda dig. Säg att du är ute efter att sänka räntan och att det ser ut som om ett flertal andra banker erbjuder en lägre ränta än den du har. Gå sen till minst två banker till. Se till att även kontakta de mindre bankerna då de ofta erbjuder bra räntor. Fråga dem vilken ränta du kan få utifrån dina förutsättningar. Be att få en ungefärlig ränta så att de slipper ta en kreditupplysning på dig. Orkar du inte jämföra själv gör en ansökan här så hjälper vi dig kostnadsfritt.
- Byt bank om bra erbjudande. Om du får något ränteerbjudande som är bättre än din nuvarande banks så kontakta din bank igen och fråga om de kan matcha ditt nya erbjudande. Om inte - byt bank. Det är inte så krångligt som många tror - och klart värt om du får en lägre ränta.
- Skriv upp när ränterabatten går ut. Ofta gäller din ränterabatt på bolånet en begränsad tid. Håll koll på när rabatten går ut - då måste du nämligen kontakta banken och förhandla igen för att inte betala för mycket.
Lästips:
Så gör man en kreditupplysning på sig själv
Våra bolån kostar 150 procent mer idag än för ett år sedan.
Flytta bolån – Tips inför flytten till annan bank
Ekonomiskolan del 8: Bolån

Om skribenten
Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.
År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och två år senare debuterade hon som författare med boken “Fixa din privatekonomi” på Bokförlaget Polaris. 2021 gav hon ut böckerna “Egen ekonomi” och "Ekonomikalendern" på samma förlag. År 2022 blev hon nominerad till Årets Sparprofil.
Spartips för dig och din plånbok
Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi. Varje vecka direkt till din e-post!