
Att elfakturan är lägre under sommaren kan vara en sanning med modifikation. Många hushåll får de högsta räkningarna under sommaren beroende på högre elförbrukning.
Det kan tex handla om att man har en poolpump som ska hålla en viss temperatur i badvattnet, att man har en stuga med gamla vitvaror som slukar energi samtidigt som det ordinarie hemmet har lämnats med elapparater som förbrukar el i standby-läge. Det finns med andra ord pengar att spara.
1. Ska ni spendera mycket tid i sommarstugan eller resa bort behöver värmen i huset inte gå för fullt. Se över uppvärmningen och sänk vid behov börvärdet i styrcentralen eller värmekurvan i fjärrvärmecentralen. Ska ni inte vara hemma räcker det att ha en temperatur på 16°C. Stäng även av din vattenberedare när du åker bort- det är onödigt att den drar el för att hålla vattnet varmt när ingen är hemma.
2. Stäng av apparater, ordentligt – all elektronik drar el även i standby läge. Tycker du att det känns tröttsamt att springa och stänga av varje apparat kan ett bra sätt vara att koppla ihop flera med ett grenuttag som går att slå av när ni lämnar hemmet.
3. Se över befintliga vitvaror i hemmet (och i stugan) – gamla vitvaror som kyl, krys, spis och tvättmaskin drar mycket mer el än nyare modeller. Genom att byta till en ny energisnål modell kan du tjäna in dina investeringar på några år. Detta beror ju på hur ofta du använder dem. Nedan kommer några exempel från Råd och Rön som räknat ut den besparing du gör om du byter från en 10 år gammal vitvara till en ny.
- Diskmaskin - Om du diskar en gång per dag sparar du cirka 200 kWh/ år
- Kyl - Ett nytt kylskåp drar ca 150 kWh/år mindre än ett gammalt
- Frys - Ett strömsnålt frysskåp drar cirka 300 kWh/år, medan ett tioårigt drar 100 kWh mer
- Spis – Har du en äldre spis med gjutjärnsplattor kan du spara mycket el genom att byta till en keramisk häll eller ännu hellre en induktionshäll. Använder du spisen tio timmar i veckan förbrukar en gammal spis med plattor 625 kWh/år, en keramisk häll 520 kWh/år och en induktionshäll 415 kWh/år.
- Tvättmaskin/Torktumlare/Torkskåp – Tvättar du fem gånger i veckan och torkar kläderna i tumlare eller skåp kan du spara 150 kronor/år på tvättmaskinen, 900 kronor/år på tumlaren och 1 250 kronor på ett nytt torkskåp.
4. Brukar du värma upp vattnet i din pool finns två sätt att sänka elförbrukningen: Det ena är att ha ett bra poolskydd som håller värmen. Har du ett pooltak kommer det att agera som ett växthus och värma poolen när solen skiner. De brukar dock vara ganska dyra. Ett annat sätt är komplettera din befintliga uppvärmning med en solfångare, vid sidan av poolen eller på taket. Poolsolfångaren kan höja temperaturen med upp mot fem-sex grader en solig dag samtidigt som den förbrukar väldigt lite el, som bara används för att driva poolsolfångarens cirkulationspump. Nackdelen är att den tar plats. Placerad i söderläge behöver poolsolfångaren var hälften så stor som poolen.
5. Passa på att se över ditt elavtal – Har du inte tecknat ett elavtal så betalar du ett anvisningspris, det är det absolut högsta priset på el hos den aktör som du blivit anvisad till. Genom att teckna ett avtal oavsett om det är rörligt eller bundet får du ett bättre elpris än om du inte tecknar något.

Om skribenten
Sharon Lavie är sparekonom på Lendo och har jobbat med privatekonomi och konsumenträtt i 19 år. Med lång erfarenhet av arbete på Konsumentverket och dessförinnan som både budget-och skuldrådgivare och konsumentvägledare är hennes ambition att kunna hjälpa dig fatta kloka beslut kring din ekonomi och stärka dina konsumentkunskaper.
Spartips för dig och din plånbok
Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi. Varje vecka direkt till din e-post!