Skall jag byta till AP7 Såfa trots ryska invasionen?

Patrick Siegbahn
Patrick Siegbahn
2 minuters läsning
Skall jag byta till AP7 Såfa trots ryska invasionen?

FRÅGA: Hej Jag har en fråga gällande premiepension. Jag har två tredjedelar av min premiepension i AP7 Såfa, men vill följa Compricers råd om att "Såfan" är riktigt bra. Jag vill därför byta mina fonder Nordea European Stars och Nordea Småbolagsfond Norden till AP7 Såfa. Jag undrar dock om det är dumt att göra det nu med tanke på Rysslands invasion av Ukraina. Tackar för svar.

SVAR: Det korta svaret är: det är en lika bra idé att välja AP7 Såfa nu som alltid, tycker vi.

Varför AP7 Såfa

Vi menar att statliga AP7 Såfa är ett utmärkt val inom premiepensionen för de allra flesta. De tyngsta argumenten är:

  • Bra riskspridning med global utgångspunkt och lite krydda i småbolag och tillväxtmarknader.
  • Hög aktieexponering för unga och automatisk nedtrappning av risken när pensionen närmar sig
  • Låg avgift

Du verkar redan övertygad men jag lämnar ändå en utförligare argumentation för “Såffans” förträfflighet här.

Fonderna Nordea European Stars och Nordea Småbolagsfond Norden är aktivt förvaltade aktiefonder som i normala fall har avgifter på höga 1,5-1,6%. Inom premiepensionen är de dock kraftigt rabatterade till 0,26-0,27%. Om man verkligen vill ha just de fonderna är det därför smart att välja dem här där de är halvbilliga istället för superdyra. Trots det tycker vi ändå att AP7 Såfa är ett klart bättre val.

Är det rätt tajming att byta fonder nu?

Sedan Ryssland invaderade Ukraina har ryska börsen i princip handelsstoppats. Det har inneburit att fonder som haft ryska innehav inte har kunnat sälja aktierna och inte heller kunnat värdera dem.

AP7 gick ut den 2:a mars med att de sålde sina ryska innehav. Hur det gick vet vi inte, men det har mindre betydelse för beslutet du står inför nu när innehaven antingen är sålda eller värderas till noll.

En annan invändning mot AP7 är att aktiedelen har en hävstång som ger, inte 100% aktier, utan 115% genom att låna pengar från banken för att investera mer. Det leder till något större risktagande men kompenseras delvis av att fonden är mycket bredare jämfört med de Nordea-fonder du har nu.

En tredje invändning är att man vid fondbyten kan gå miste om avkastning om man ligger utanför marknaden. Fondbyten inom premiepensionen sker dock momentant, dvs bytet sker samma dag så att du inte står oinvesterad någon dag. Hur lång tid bytet tar från tidpunkten du beställer det kan dock variera mellan 1-4 arbetsdagar beroende på fond och tidszoner. I de här sammanhangen är det inte så noga eftersom vi heller inte tror att man skall försöka tajma marknaden.

Detaljer för hur fondbyten fungerar kan man läsa mer om på Pensionsmyndighetens hemsida

Patrick Siegbahn

Om skribenten

Patrick Siegbahn, Placeringsrådgivare Småspararguiden

Patrick Siegbahn är placeringsrådgivare och grävande konsumentaktivist på den oberoende rådgivningstjänsten Småspararguiden. Patrick har en bakgrund på som analytiker på hedgefond och riskexpert på Finansinspektionen. Han brinner för konsumentfrågor, är känd för att ha avslöjat skandalbolaget Allra och har fått utmärkelsen Blåslampan av Sveriges Konsumenter och Råd & Rön.

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi. Varje vecka direkt till din e-post!

Vi har mottagit din anmälan till vårt nyhetsbrev. Du kan såklart avanmälan dig när du vill.

De senaste artiklarna

Visa alla artiklar

Relaterade artiklar


Läs vidare


Nästa artikel

Skuldebrev och revers - Allt du behöver veta

3 minuters läsning

Vad är skuldebrev? Skuldebrev, eller revers som det också kallas, är ett skriftligt avtal mellan två parter angående en skuld. Det finns två olika typer av skuldebrev: enkla skuldebrev och löpande skuldebrev. Här går vi igenom allt du beh&oum...

Föregående artikel
Adress

Postadress:
Compricer AB
Västra Järnvägsgatan 21
111 64 Stockholm

Organisationsnummer:
556655-5727
Kundtjänst

Få personlig rådgivning av våra handläggare, helt kostnadsfritt!

Telefonnummer: 08 - 5000 2000
E-post: info@compricer.se

Öppettider: 09.00 - 18.00 (vardagar)
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Vi hjälper varje dag tusentals konsumenter att spara pengar genom att jämföra och byta leverantör inom exempelvis försäkringar, el och lån. Tjänsten är helt kostnadsfri för dig och vi hjälper även till via telefon om du önskar. Vi är registrerade som försäkringsdistributör hos Bolagsverket och står under Finansinspektionens tillsyn. Du kan känna dig trygg med att använda våra tjänster.
Compricer har blivit utsedd till en av Sveriges 100 bästa sajter för åttonde gången (IDG)
Utsedd till en av Sveriges 100 bästa sajter för åttonde gången (IDG)