Tips på bra pensionssparande till min dotter

1 minuts läsning
Tips på bra pensionssparande till min dotter

Hej! Jag undrar vilket privat pensionssparande som kan passa min dotter som är 29 år och tänker spara 800 kronor i månaden. Tänker på avgifter mm. Mvh/Mikael

Hej och tack för din fråga!
 
Eftersom det är svårt att förutse framtiden vad gäller exempelvis avkastning och skatteregler så kan ett sätt att hantera den osäkerheten vara att man väljer flera olika alternativ för att spara privat till pensionen. Du kan spara exempelvis i värdepapper via depå eller s.k. vp-konto, investeringssparkonto (ISK) eller kapitalförsäkring.
 
I en värdepappersdepå/vp-konto skattar du för realiserade vinster och utdelningar samt att du kan göra avdrag för förluster. För ISK och kapitalförsäkring betalar du en årlig schablonskatt som beror på ditt kapitalunderlag och statslåneräntan oavsett om du gjort vinst eller inte.
 
Avgifter kan få stor påverkan för hur ditt sparkapital utvecklas på längre sikt. På konsumenternas.se kan du jämföra olika avgifter som bolagen tar ut.
 
Förutom avgifterna är det viktigaste att tänka vilken risk man vill ha på sitt sparande. Det vill säga exempelvis fördelningen mellan aktie- och räntefonder. Är man yngre såsom din dotter och ska spara i många år, har man möjlighet till en bättre värdeutveckling på sparandet genom att välja ett sparande med högre risk. Det vill säga en högre andel aktiefonder. Räntefonder har generellt en lägre risk.
 
Hälsningar Shoka
 
Svaret på vår läsares fråga är skrivet av Shoka Åhrman, Sparekonom SPP och expert i Compricers expertpanel

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi. Varje vecka direkt till din e-post!

Vi har mottagit din anmälan till vårt nyhetsbrev. Du kan såklart avanmälan dig när du vill.

De senaste artiklarna

Visa alla artiklar

Relaterade artiklar


Läs vidare


Nästa artikel

Välj rätt elavtal - pengar att spara!

2 minuters läsning

Pengarna du betalar för din el går troligtvis till två olika bolag: ett elnätsbolag och ett elhandelsbolag. Elnätsbolaget äger elnätet där du bor och levererar elen till din bostad. I och med att elnätsbolagen har ett så kallat naturligt monopo...

Föregående artikel
Adress

Postadress:
Compricer AB
Luntmakargatan 18
111 37 Stockholm

Organisationsnummer:
556655-5727
Kundtjänst

Få personlig rådgivning av våra handläggare, helt kostnadsfritt!

Telefonnummer: 08 - 5000 2000
E-post: info@compricer.se

Öppettider: 09.00 - 18.00 (vardagar)
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Vi hjälper varje dag tusentals konsumenter att spara pengar genom att jämföra och byta leverantör inom exempelvis försäkringar, el och lån. Tjänsten är helt kostnadsfri för dig och vi hjälper även till via telefon om du önskar. Vi är registrerade som försäkringsdistributör hos Bolagsverket och står under Finansinspektionens tillsyn. Du kan känna dig trygg med att använda våra tjänster.
Compricer har blivit utsedd till en av Sveriges 100 bästa sajter för åttonde gången (IDG)
Utsedd till en av Sveriges 100 bästa sajter för åttonde gången (IDG)