Undvik lånefällorna

Lån / Privatlån /
2 minuters läsning
Undvik lånefällorna

Om du har flera krediter och lån från flera kreditgivare eller banker kan det innebära att du betalar högre ränta och mer månadsavgifter än vad du behöver. Ett sätt att minska kostnaden för dina lån och krediter är att samla dom och på så sätt sänka räntan och minimera avgifterna från flera aktörer till bara en.

Det är viktigt att du gör en korrekt jämförelse av både återbetalningstiden och den effektiva räntan innan du löser dina gamla lån med ett nytt samlingslån. Tänk på det här:

Räntan är bara en del av kostnaden – Även om din nya ränta är väldigt låg kan kostnaden för lånet vara hög om det tillkommer dyra avgifter. Därför är det viktigt att jämföra den effektiva räntan som kan liknas vid ett jämförelsepris för lån. Den effektiva räntan innefattar räntan och alla avgifter och kostnader för lånet

Ränteavdrag - Du får göra avdrag med 30 % av dina ränteutgifter i deklarationen. Därför kan lånet med lägst ränta men dyrare avgifter vara sämre än lånet med högre ränta men med lägre avgifter eftersom avdragsrätten endast gäller räntan och inte andra avgifter kopplade till lånet.

Återbetalningstid – När du ska lösa dina gamla lån med ett nytt lån behöver du ta hänsyn till hur lång tid du hade kvar att betala på ditt gamla lån och hur lång tid du ska betala på det nya lånet. Ett nytt lån med lång återbetalningstid kan totalt bli dyrare för dig, även om månadskostnaderna är lägre. Du behöver räkna på det och bestämma om det är något som du är bekväm med. På Konsumenternas.se finns två riktigt bra verktyg för dig som vill jämföra lånekostnader. Den ena heter Lånekalkyl och den andra Lånelabbet.

Jämför – Det finns många aktörer på marknaden som kan erbjuda lån. Vilket erbjudande just du kan få kan skilja sig mycket från en långivare till en annan. Villkoren för just ditt lån vet du först när du har gjort en ansökan och långivaren bedömt din ekonomi och förutsättningar. För att göra den bedömningen måste långivaren gör en kreditbedömning och den baseras bland annat på en kreditupplysning. Det är alltid klokt att jämföra olika erbjudanden innan du bestämmer dig för att samla lånen men tänk på att många kreditupplysningar under en kort period blir en röd flagg för långivaren som då kanske ger dig en sämre ränta eller i värsta fall kan neka dig ett lån. Det är därför alltid bäst att använda en jämförelsetjänst och på så sätt bara få en kreditupplysnings istället för flera.

Skriven av Sharon Lavie, sparekonom på Schibsted och expert i Compricers Expertpanel

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi - till din brevlåda - varje vecka.

Vi har mottagit din anmälan till vårt nyhetsbrev. Du kan såklart avanmälan dig när du vill.

De senaste artiklarna


Relaterade artiklar


Läs vidare


Nästa artikel

Högre marginaler för bankerna utan att vi märker det. Förhandla!

1 minuts läsning

Idag får genomsnittskunden 1,46 procent i rörlig (3-mån) bolåneränta. Snitträntorna sjönk med 0.02 procentenheter i oktober Lägst snittränta erbjöd Ålandsbanken med 1.2 %.   Högst snittränta erbjöd Nordea m...

Föregående artikel