Varning: Ta en ordentlig titt på bostadsföreningens lån!

Christina Sahlberg
Christina Sahlberg
2 minuters läsning
Varning: Ta en ordentlig titt på bostadsföreningens lån!

Bostadsrättsföreningarnas skuldsättning är viktig information för alla som bor i, tänker köpa eller belåna en bostadsrätt. Stiger räntan från 2 till 5 procent kan boendekostnaden fördubblas enligt en analys från Swedbank.


”Bostadsrättsföreningarnas skuldsättning har stor påverkan på de framtida boendekostnaderna och därmed på hela hushållsekonomin. Om fastighetsmäklarna informerade om bostadsrättens andel av föreningens lån i objektbeskrivningen skulle det underlätta för människor att planera sin ekonomiska framtid”, säger Arturo Arques, privatekonom på Swedbank.

Du bör alltså inte bara ha koll på ditt egna lån utan även föreningens lån
De flesta av oss tittar noggrant på bostadsrättens försäljningspris och månadsavgift när vi står inför ett köp. Men många av oss tittar inte lika noggrant på föreningslånen. Stiger räntan kan det för många innebära en eller ett par tusenlappar i högre månadsavgift.

Hur dyrt kan det bli om räntan går upp för en bostadsrätt på 75 kvm?

 • Många äldre föreningar har en skuldsättning som ligger på riksgenomsnittet: 5 000 kronor per kvadratmeter. Swedbank räknar med drygt 900 kronor högre månadskostnad om räntan stiger från två till fem procent.
   
 • I en ung förening kan ett föreningslån snarare ligga på 10 000 kronor per kvadratmeter. Enligt Swedbanks beräkningar skulle månadskostnaden stiga med knappt 1 900 kronor vid samma räntehöjning som ovan.
   
 • Enligt Swedbank ligger lånet ofta på 15 000 kronor per kvadratmeter för nybyggda föreningar vilket skulle betyda att månadskostnaden stiger med 2 800 kronor vid en räntehöjning från två till fem procent. I Stockholm finns det fall där föreningslånet ligger på uppåt 27 000 kronor per kvadratmeter enligt Arturo Arques.

Kraftfulla åtgärdsförlag väntas inom kort för ett förbättrat konsumentskydd kring bostadsrätter som regeringen jobbat på sedan 2015. Vi får hoppas att en tydlighet om bostadsrättens andel av föreningens lån finns med bland förslagen.

Swedbank tips inför bostadsköpet:

 • Läs föreningens årsredovisning, ta hjälp om du inte förstår.
 • Fråga mäklaren eller styrelsen om bostadsrättens andel av föreningens lån.
 • Undersök hur stor andel av lånen som ligger med rörlig ränta. 
 • Går föreningen med underskott kontakta styrelsen och fråga varför.
Christina Sahlberg

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och två år senare debuterade hon som författare med boken “Fixa din privatekonomi” på Bokförlaget Polaris. 2021 gav hon ut böckerna “Egen ekonomi” och "Ekonomikalendern" på samma förlag.

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi. Varje vecka direkt till din e-post!

Vi har mottagit din anmälan till vårt nyhetsbrev. Du kan såklart avanmälan dig när du vill.

De senaste artiklarna

Visa alla artiklar

Relaterade artiklar


Läs vidare


Nästa artikel

Efterlevandeskydd eller upp till 30 procents högre pension?

2 minuters läsning

Så fungerar efterlevandeskydd för premiepensionen 2,5 procent av din pensionsgrundande lön (upp till 7,5 basbelopp) sätts av till din premiepension varje år. Detta är den del av din allmänna pension som du kan placera själv. Första gången...

Föregående artikel
Adress

Postadress:
Compricer AB
Luntmakargatan 18
111 37 Stockholm

Organisationsnummer:
556655-5727
Kundtjänst

Få personlig rådgivning av våra handläggare, helt kostnadsfritt!

Telefonnummer: 08 - 5000 2000
E-post: info@compricer.se

Öppettider: 09.00 - 18.00 (vardagar)
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Vi hjälper varje dag tusentals konsumenter att spara pengar genom att jämföra och byta leverantör inom exempelvis försäkringar, el och lån. Tjänsten är helt kostnadsfri för dig och vi hjälper även till via telefon om du önskar. Vi är registrerade som försäkringsdistributör hos Bolagsverket och står under Finansinspektionens tillsyn. Du kan känna dig trygg med att använda våra tjänster.
Compricer har blivit utsedd till en av Sveriges 100 bästa sajter för åttonde gången (IDG)
Utsedd till en av Sveriges 100 bästa sajter för åttonde gången (IDG)