Vill du minska dina utsläpp av växthusgaser?

christina_sahlberg
Christina Sahlberg
El /
2 minuters läsning
Vill du minska dina utsläpp av växthusgaser?

Vi kan alla minska vår påverkan på klimatet genom att sänka vår energianvändning och genom att använda mer miljövänliga energikällor. Här får du några förslag på hur du kan gå tillväga.


Några enkla sätt att minska din energianvändning:

  • Släck lampor när du lämnar ett rum och välj energieffektiva lampor.
  • Serva bilen regelbundet, kör inte runt med onödig last och välj energimärkta däck.
  • Låt inte hemelektroniken stå på viloläge, fråga efter energianvändning när du köper nytt och välj energimärkta produkter.
  • Diska inte under rinnande vatten, ställ in rätt temperatur i kyl och frys, köp energimärkt och använd vattenkokare.
  • Duscha istället för att bada, fyll maskinen när du tvättar, tvätta i 40 grader istället för i 60 och lufttorka tvätten.
  • Köp en energisnål diskmaskin. Att gå ifrån en 10 år gammal diskmaskin till en A-märkt diskmaskin möjliggör minskade koldioxidutsläpp med upp till 270 kilo per år. Det motsvarar utsläpp från en bensindriven bil som körs 230 mil enligt energimyndigheten.
  • Sänk värmen i rum du sällan är i, isolera din bostad och sänk värmen när du reser bort.


Genom att minska din energianvändning så hjälper du till att minska energitillförseln av t.ex. kolkraft. Det är svårt att få exakta siffror på hur mycket dina besparingar påverkar utsläppen eftersom det inte går att i förväg veta vilken typ av energitillförsel som minskar när du sänker din energianvändning. En minskning med 1 kilowattimme minskar koldioxidutsläppen med ungefär 1 kilo.

Fler tips hittar du här: Energibesparing – smarta tips här

Välj miljövänlig el

Genom att välja miljövänlig el så bidrar du positivt till klimatet. Idag är elhandlare skyldiga att redovisa den sålda elens ursprung samt den miljöpåverkan (koldioxidutsläpp och kärnbränsleavfall) som elproduktionen ger upphov till. Detta för att du som kund ska kunna göra ett aktivt val av elavtal på fler grunder än bara elpriset.

Olika miljömärkningar

Det finns ett antal olika miljömärkningar av el som garanterar att elen kommer från förnyelsebara energikällor som vind, vatten och biobränslen. Bra miljöval, EPD, SERO är tre typer av miljömärkning som du kan läsa mer om här: Miljömärkt EL

Christina Sahlberg, author

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom på Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och två år senare debuterade hon som författare med boken “Fixa din privatekonomi” på Roos & Tegnérs bokförlag. 2021 gav hon ut boken “Egen ekonomi” på samma förlag.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi - till din brevlåda - varje vecka.

Vi har mottagit din anmälan till vårt nyhetsbrev. Du kan såklart avanmälan dig när du vill.

De senaste artiklarna

Visa alla artiklar

Relaterade artiklar


Läs vidare


Nästa artikel

Fler borde känna till investering-sparkontot!

1 minuts läsning

Investeringssparkontot (ISK) har flera fördelar i jämförelse med en traditionell aktie- och fonddepå. Istället för att betala skatt på vinster när du säljer dina värdepapper betalar du en lägre årlig skatt baserat på dina till...

Föregående artikel