Skuldebrev och revers - Allt du behöver veta

Christina Sahlberg
Christina Sahlberg
3 minuters läsning
Skuldebrev och revers - Allt du behöver veta

Ett skuldebrev, en revers, är ett skriftligt avtal mellan två parter angående en skuld. Här kan du läsa mer om hur skuldebrev fungerar och bra saker att tänka på.

Vad är skuldebrev?


Skuldebrev, eller revers som det också kallas, är ett skriftligt avtal mellan två parter angående en skuld. Det finns två olika typer av skuldebrev: enkla skuldebrev och löpande skuldebrev. Här går vi igenom allt du behöver veta om båda varianter och varför det är viktigt att upprätta en revers vid ett lån.
 

Enkla skuldebrev


Ett enkelt skuldebrev innebär att skuldebrevet är ställt till en specifik namngiven person och att återbetalningen ska ske till denne. Det innebär att denna typ av revers inte kan överlåtas till någon annan utan att detta meddelas skriftligen.

Om skuldebrevet överlåts måste den som är skyldig pengarna få information om detta och det får inte ske några förändringar i villkoren utan dennes medgivande. En överlåtelse kallas då för denuntiation. Enkla skuldebrev kan exempelvis användas mellan två privatpersoner.
 

Löpande skuldebrev


Löpande skuldebrev är lättare att överlåta och dessa används därför vanligen av långivare och banker. På så vis kan dessa enklare överlåta skulden till exempelvis ett inkassoföretag eller Kronofogden om det skulle krävas. Inom löpande skuldebrev finns det två varianter, orderskuldebrev och innehavarskuldebrev.

Orderskuldebrev innebär att skuldebrevet är utställt till en specifik enskild eller juridisk person. Orderskuldebrevet kan överlåtas till vem man vill men den nya ägaren måste skriftligen anges i brevet.

Ett innehavarskuldebrev är inte utställt till en specifik person utan den som innehar skuldebrevet kan kräva in betalning av den som är skyldig pengar.
 

Varför behövs ett skuldebrev?


Ett skuldebrev fungerar som ett skriftligt bevis på vad som har avtalats mellan parterna när ett lån upprättas. Den som lånar ut pengarna ska behålla originalet och den som lånar pengar ska få en kopia på avtalet. Detta blir en trygghet för båda parter där alla villkor framgår tydligt.

Skuldebrevet ska innehålla lånets villkor, vilket vanligen inkluderar följande:

  • Parter
  • Summa för lånet
  • Förfallodag för lånet
  • Villkor för betalning och ränta
  • Eventuell säkerhet för lånet
  • Vad som händer om lånet inte betalas

Ett skuldebrev behöver inte bevittnas för att vara giltigt. Det är dock en fördel om det har funnits vittnen som kan intyga att båda parter har undertecknat avtalet av fri vilja, framförallt om en tvist skulle uppstå.
 

Skuldebrev mellan sambos och gifta


En vanlig situation då en revers upprättas är mellan sambos och gifta. Exempelvis om ett par köper en bostad tillsammans och båda står på kontrakt och lån men där en har betalat mer i kontantinsats. Då säkerställer skuldebrevet i kombination med ett samboavtal att den som betalat mer får tillbaka pengarna vid en eventuell separation.

Skuldebrev mellan par är inte giltiga utan samboavtal eller äktenskapsförord. Finns inte detta kommer egendomen delas lika vid eventuell bodelning även om det finns ett skuldebrev.
 

När skulden är återbetald


När hela skulden är återbetald ska den som är låntagare få tillbaka skuldebrevet, eller så ska det antecknas på skuldebrevet att skulden är betald. Detta för att långivaren inte ska kunna återkräva skulden flera gånger.

Det är alltid en fördel om det står i villkoren vad som ska ske när skulden är återbetald för att undvika eventuella missförstånd och tvister.
 

Mall för skuldebrev


På nätet finns det flera olika typer av mallar för skuldebrev som du kan använda vid ett lån. Det viktigaste med dessa är att du anpassar dem efter din specifika situation. Ett skuldebrev är ett juridiskt dokument och det är viktigt att det är utformat som du/ni vill ha det.

Förutom kostnadsfria mallar på nätet, som många gånger kan vara tillräckligt bra för ändamålet, kan det finnas situationer då ni behöver stöd för att säkerställa att reversen blir korrekt. Då kan ni kontakta en jurist som kan hjälpa er.
 

Lästips:


Så mycket får du låna i privatlån
Effektiv ränta – vad är det och hur fungerar det?
Annuitetslån – Allt du behöver veta
Räkna ut månadskostnad på lån – Så här gör du
Borgenär för lån - Så fungerar det
Gäldenär - Så fungerar det

Christina Sahlberg

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och fyra år senare blev hon nominerad till Årets Sparprofil. Christina är dessutom författare till fyra olika böcker om privatekonomi.

Spartips för dig och din plånbok

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi. Varje vecka direkt till din e-post!

Skriv din e-postadress här

Läs vidare

Nästa artikel

Vinnare av Compricers Ekonomistipendium 2022

4 minuters läsning

På Compricer arbetar vi varje dag för att hjälpa svenska hushåll till en bättre privatekonomi. Ett led i det arbetet är att sprida kunskap om sådant som kan påverka din ekonomi. För två år sedan instiftade vi ett stipendium med syftet a...

Föregående artikel
Skall jag byta till AP7 Såfa trots ryska invasionen?
2 minuters läsning