Hej ”Rådvill”. När det gäller villigheten att ta risker är vi alla olika. Vissa tycker att höga risker är spännande och utmanande, medan andra inte kan sova gott om natten och upplever att för mycket står på spel. Eftersom du känner dig oroad över din riskprofil så bör du kanske minska risken.

Ju mer orolig du är för att ditt kapital ska sjunka desto mera ränteplaceringar bör du investera i eftersom det är en tryggare sparform. En mix av långa och korta ränteplaceringar tillsammans med en globalfond gör att du undviker alltför stora fluktuationer och minskar risken. Men en minskad risk innebär också en minskad möjlighet, men är så klart en tryggare sparform.

Viktigt att också tänka på är när du ska använda pengarna. Har du lång tid på dig tills du ska använda pengarna kan det vara värt att ta viss risk. Svängningarna är visserligen ofta större än snittet – men på längre sikt ger de oftast en högre avkastning.

När tiden närmar sig för när pengarna ska börja plockas ut kan det vara smartare att minska andelen aktiefonder och i stället placera i räntefonder, som är en tryggare placeringsform.

Katarina Wiberg
Pensionsexpert
SPP