Hej!
Det är bra att du tänker på att du ska förhandla till dig pension som en del av din lön när du pratar med din arbetsgivare. Det är förmånligt för både dig själv och din arbetsgivare och det är långt ifrån alla som tänker på det.

ITP 2 är mycket riktigt en kollektivavtalad pension. Det första du ska ta reda på är om det finns liknande avtal hos din nya arbetsgivare, om inte ska du definitivt se till att du får ett avtal som är likställt med det du har nu, så att du fortsätter att bygga upp ett kapital som du kan leva bra på när du slutat jobba.

Tänk på att kollektivavtalad tjänstepension innehåller mer än bara pension, vilket innebär att du också får ersättning vid sjukdom och ersättning till familj om du skulle gå bort.

När du sedan väljer bolag är viktigt att titta på hur bolagen investerar pengarna, det vill säga om bolagen utöver ekonomiska aspekter också väger in miljömässiga och sociala aspekter. Det är nämligen min övertygelse att det är de ansvarsfulla bolagen som kommer att vara vinnarna på sikt. Dessutom kan du genom ditt sparande vara med och göra skillnad. Vi ska ju inte bara ha en bra pension, vi ska ju även ha en bra värld att gå i pension i.

Hälsningar

Katarina