Hej Friedrich. Jag tror detta är olika former av sparande. KPA och Movestic är pensionsbolag där du exempelvis kan ha tjänstepension från din arbetsgivare. Collectum är endast en valcentral där du väljer var din tjänstepension som privatanställd tjänsteman, så kallad ITPK, ska placeras. Det är inget försäkringsbolag, och har därmed inga pengar hos sig.

Mitt tips är därför att du börjar med att ringa Collectum för att se var pengarna din arbetsgivare har betalat till dem finns placerade. Kanske är det dessa pengar som finns hos KPA och Movestic. En pensionsflytt av ITPK görs via Collectum och på deras hemsida www.collectum.se kan du se vilka bolag du kan flytta till samt deras avgifter etcetera. Du bör även kontakta båda Movestic och KPA för att se om det är annan typ av pension du har hos dem samt vad du har för garantier hos dem som du eventuellt blir av med vid en flytt.

Är det tjänstepension du har hos bolagen kan du inte själv betala in till den, men du kan starta ett privat sparande. Kontakta de båda bolagen, eller något annat, för att se vad de erbjuder.

Katarina Wiberg
Pensionsexpert
SPP