41 procent säger sig sakna tjänstepension alternativt inte veta om de ens har en visar en undersökning som vi på SPP gjort. En oroväckande hög siffra som visar hur omedvetna många faktiskt är. För det är nämligen så att de allra flesta svenskar har en tjänstepension. Och det handlar om mycket pengar.

För mig är det en gåta att vi inte vill ha bättre koll på våra pengar. Särskilt eftersom det handlar om så stora summor. Pengar som ska finansiera livet efter att du slutat jobba. Skulle du få 10 000 i handen skulle du säkert fundera en eller två gånger på hur och var du placerade dem. Men logiken verkar vara helt annorlunda när det kommer till pension.

Du kan ha många tusen att placera
Det är viktigt att förstå att det faktiskt är du själv som har ansvar för din framtid. Många tycks tro att det där med pension, det är något som staten fixar åt en. Staten fixar en liten del, men merparten måste du själv ansvara för.

Det är du som måste ta kontroll över situationen och ta tag i ditt sparande. Det finns inga genvägar.

Börja med tjänstepensionen
Det kan vara en god idé att börja med att titta närmare på tjänstepensionen. De allra flesta som arbetar omfattas av kollektivavtal och en tjänstepension som arbetsgivaren betalar för, men som du kan påverka hur du placerar. På sikt kan det handla om mycket pengar så det lönar sig att ha koll. Saknas kollektivavtal på din arbetsplats kan arbetsgivaren ändå betala tjänstepension för dig. Prata med din arbetsgivare eller se till att förhandla om tjänstepension nästa gång du förhandlar din lön. Det är en smart affär både för dig, och för din arbetsgivare.

"If you can dream it, you can do it!"
Nästan alla förtränger tanken på pension i det dagliga, men har stora drömmar om vad de ska göra när de blir pensionärer. Och det är bra att drömma, men det är också bra att ha en plan för hur du ska kunna förverkliga dem. Visst kan pensionen kännas avlägsen och viljan att leva här och nu tar lätt över. Men den viljan brukar finnas kvar även när det är dags för pension. Drömmarna finns kvar och tiden den har du plötsligt.

Check!
En bra början att närma sig sin pensionsdröm är att avsätta 30 minuter åtminstone gång om året på att se över sitt pensionssparande. Bocka av checklistan, logga in på minpension.se och säkerställ att du har en plan för det liv du vill leva sen.

Så gör check på pensionsröran en gång för alla!

  • Registrera dig på minpension.se så får du alla pensionens delar samlade på samma ställe. Där kan du även göra en pensionsprognos.

  • Se alltid till att du har en tjänstepension och komplettera med ett privat sparande om du har möjlighet.

  • Se dina framtida pengar som nutida pengar och placera dem väl. Känner du dig osäker finns det enkla sparlösningar och hjälp att få, som anpassas efter hur vilken spartyp du är och hur lång tid du har kvar till din pension.

  • Investera med hänsyn till miljö och samhälle. Det är där pengarna finns i framtiden och du ska ju ha en bra värld att gå i pension i också.Katarina Wiberg