Har du någonsin funderat på hur dyr smörgåsen är som du köper på flygplatsen? I somras betalade jag kraftigt överpris för kaffet på Astrid Lindgrens Värld. Båda exemplen ovan är tagna från situationer där valen är få och konkurrensen obefintlig. Har du inte tagit med dig egen mat och dryck får du snällt betala om du önskar stilla dina behov. Den här typen av överprissättning gör mig galen, jag blir gruvligt irriterad när marknadsekonomin inte kan leva ut sin fulla potential då konkurrensen är obefintlig.

Jag förvånas över hur lite restaurangernas överprissättning diskuteras, både bland mina vänner men också i media. Jag tänker generellt på prissättningen av drycker och, då jag har ett stort intresse i vin, mer specifikt den alkoholhaltiga druvjuicen.

Jag förstår att restaurangerna behöver ha ett påslag på sin mat och dryck för att få verksamheten att gå runt. Men känns 454 procent rimligt? Det är nämligen det påslaget en av restaurangerna i Gävle tar för en flaska vin jämfört med om jag köpt den på Systembolaget och avnjutit den hemma. Priset för en flaska på restaurangen ligger på 395 kr, du kan även köpa vinet på glas då kostar det 110 kr och går du till Systembolaget får du hosta upp 87 kr. Så här ser det ut på nästan alla restauranger som jag studerat lite närmare. Jag förstår också att man betalar för upplevelsen, att någon har tagit sig tiden att matcha vin med meny med mera. Men känns 454 procent rimligt, inte i min värld. Vissa krögare väljer att ha ett fast påslag oavsett inköpspriset på vinet vilket jag tycker är ett steg i rätt riktning.

En annan aspekt jag tycker är värt att belysa är mängden vin som vi får serverat när vi beställer vin på glas. I en undersökning som gjordes i Värmland kunde man se stora skillnader i mängden vin som hälldes upp. På vissa krogar fick man 140 ml av husets vin medan andra var betydligt mer generösa och hällde upp 220 ml, alltså nästan en deciliter skillnad.

Jag tycker man ska tänka till på om man upplever värdet/krona är rimligt nästa gång man besöker en restaurang. Det är ju fortfarande utbud och efterfrågan som styr priser så jag kommer ta med mig kaffe på termos nästa gång jag åker till Astrid Lindgrens Värld. Jag kan inte ta med mig eget vin in på restaurangen så jag får helt sonika köpa en annan dryck där jag känner att värde/krona är större än dagens skeva meny som krögarna erbjuder.

Smaklig spis!