Flera läsare har hört av sig till oss och ställt liknande frågor. Vi beslutade oss därför att göra en lite noggrannare granskning av kapitalgruppen som vi publicerade på vår blogg. Temat för granskningen är följande:

Kapitalgruppen är inte oberoende utan försörjer sig på provisioner. Detta leder ofrånkomligt till intressekonflikter där man som kund inte kan vara säker på om det är säljarens eller kundens bästa som står i fokus. Det är tyvärr vanligt men fortfarande något man bör undvika.

På sin hemsida berättar Kapitalgruppen glatt att de säljer strukturerade produkter som är ökända för att vara dyra, riskfyllda och komplexa. Produkterna har Finansinspektionen kritiserat hårt och dessutom stängt av andra aktörer för att sälja för aggressivt till konsumenter.

Kapitalgruppen marknadsför sig genom telefonförsäljning, som du själv också verkar ha upplevt. På sin Google Business-sida lämnar ett par missnöjda kunder recensioner där de haft negativa upplevelser om det. Dessutom finns en anmälan till Konsumentverket för olämplig säljmetod.

Hos ARN finns tre processer mot Kapitalgruppen där konsumenter varit missnöjda, inte fått gehör från företaget och därför vänt sig till nämnden. Samtliga fick avslag men vittnar om att produkterna som sålts varit dyra och komplicerade och sannolikt gynnat säljaren mer än kunden.

Den samlade bedömningen är att det här naturligtvis inte ser bra ut. Stor varningsflagga!