Hej!

Det gäller att komma ihåg att börsen är framåtblickande. Den information som marknadsaktörer handlar på kan gälla det man tror ska hända om kanske 6-12 månader. I somras steg exempelvis den amerikanska börsen, däribland särskilt räntekänsliga techbolag, på tron att räntetoppen snart är nådd och att vi kommer att få se räntesänkningar nästa år. Det är också förklaringen till att börsen kan stiga samma dag som ECB höjer räntan, om det är så att ECB också signalerar att toppen är nådd.

Även det framåtblickande perspektivet på marknaden pendlar dock kraftigt, så som privatperson är det inte alldeles lätt att hänga med. Därför gäller det att själv framför allt ha det långsiktiga perspektivet och inte handla på kortsiktiga händelser som sker här och nu.

Försök i stället att förstå vad som påverkar börsen mest. Fortfarande är det inflation och räntor som har börsen i sitt grepp. Har kan man ha nytta av att läsa på hur olika typer av investeringar, tillgångar och sektorer påverkas av ränteläget.

Att ha en tydlig åsikt om börsen framöver är inte enkelt och svarta svanar kan alltid dyka upp. Är man osäker är det allra enklaste att helt enkelt månadsspara brett, i exempelvis en bred globalfond och tillväxtmarknadsfond. Vill du sedan ta ett litet ”bet” på något scenario, så kan en väg vara att göra det med en mindre del av sparportföljen.