Har din deklarerade inkomst ökat under 2021?

Christina Sahlberg
Christina Sahlberg
2 minuters läsning
Har din deklarerade inkomst ökat under 2021?

I april börjar taxeringsuppgifter för 2021 att komma in i upplysningscentralen (UC)s system. En högre inkomst kan ge dig en lägre ränta.

I går den 15 mars öppnade deklarationen vilket betyder att du redan nu kan deklarera för år 2021. Efter att du deklarerar kommer dina nya uppgifter in till UC. Vill du ansöka om ett nytt lån eller omförhandla ett befintligt och ansöker med en ny taxerad inkomst kan det innebära en större möjlighet att få ett lån beviljat och du kan sänka dina kostnader. 

Bolån

Det är viktigt att se över ditt bolån då och då. Titta på vilka snitträntor bankerna erbjuder nya kunder och se till att även du har den lägsta ränta du kan få. Om du får ner din ränta från 2 procent till 1,5 procent så sparar du 5 000 kronor (före ränteavdrag) för varje miljon du lånar. Per år. Orkar du inte kolla runt själv så kan du ansöka kostnadsfritt här: Omförhandla bolån

Privatlån

Om du vill få ner din ränta på dina privatlån är det bra att samla dina lån till ett lån. För de flesta innebär det en kraftigt sänkt månadskostnad när lånen du har kan lösas och istället uppgå i ett enda lån med bättre ränta.

Jämför också mellan olika långivare - både villkor och ränteerbjudande. Titta på den effektiva räntan. Tänk på att du i normala fall inte kan få ett bindande ränteerbjudande från en bank förrän de har gjort en kreditupplysning på dig. Om du går till flera olika långivare blir det många kreditupplysningar vilket kan göra det svårare att få ett bra lån och i värsta fall kan det innebära att du nekas ett lån. Använder du istället en låneförmedlare gör du en ansökan, det tas en kreditupplysning på dig och du får svar från många långivare.

Exempel: Genom att samla två privatlån till ett kan du få ner din ränta från 7 procent (lån 1: 80 000 kronor) och 9 procent (lån 2: 100 000 kronor) till 5 procent. Det ger dig en besparing på drygt 6 000 kronor per år (ca 500 kronor i månaden).

Jämför privatlån och/eller ansöka hos oss här: Hitta ett bättre privatlån

Jämför privatlån och byt idag

Nstart
Nstart

Nstart

Sedan 2016 har vi hjälpt människor att vända sin ekonomi. De kan ha gått fel av olika anledningar, men de allra flesta har gemensamt att de är förvånade, och undrar hur just de har hamnat snett.

Ofta är det resultatet av en nedåtgående resa som börjar med ett praktiskt lån eller en enkel avbetalning. Kanske för en ny bil, en lite större båt eller en väldigt mycket större tv. En då enkel och snabb lösning.

Betalningsanmärkningar och skuld hos Kronofogden accepteras.

Läs mer Open In New icon
Effektiv ränta
19,49 - 33,45
Läs mer Open In New icon
Ikano Bank privatlån
Ikano Bank privatlån

Ikano Bank privatlån

Hos oss kan du låna upp till 350 000 kr med schyssta villkor och till bra ränta. Du behöver inte lämna någon säkerhet och uppläggningsavgiften är alltid 0 kr på alla våra lån. Du kan även samla dina lån och krediter och ofta kan vi sänka din månadskostnad. Ansök online med BankID och få besked direkt.

Läs mer Open In New icon
Effektiv ränta
* 6,75 - 19,02 
Läs mer Open In New icon
Swedbank
Swedbank

Swedbank

Låna 20 000 - 500 000 kronor utan säkerhet. Ansök om Privatlån med Mobilt BankID och få besked online.

Läs mer Open In New icon
Effektiv ränta
* 8,05 - 19,47 
Läs mer Open In New icon
Avida Finans privatlån
Avida Finans privatlån

Avida Finans privatlån

Avida Finans tittar mer på din framtida betalningsförmåga än din ekonomiska historik. Betalningsanmärkningar behöver t ex inte vara något problem. Ansök om vår snabba o trygga kredit!

Läs mer Open In New icon
Effektiv ränta
* 8,44 - 24,54 
Läs mer Open In New icon
Svea Bank privatlån
Svea Bank privatlån

Svea Bank privatlån

Har du oförutsedda utgifter eller kanske flera dyra smålån och krediter
som du vill samla i ett lån och få ner din månadskostnad?
Hos Svea Ekonomi kan du låna upp till 400 000 kronor utan säkerhet.

Läs mer Open In New icon
Effektiv ränta
* 9,36 - 29,92 
Läs mer Open In New icon

* Dessa räntor är exempelräntor. För mer info, se respektive banks hemsida.

Christina Sahlberg

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och fyra år senare blev hon nominerad till Årets Sparprofil. Christina är dessutom författare till fyra olika böcker om privatekonomi.

Spartips för dig och din plånbok

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi. Varje vecka direkt till din e-post!

Skriv din e-postadress här

Läs vidare

Nästa artikel

MC kort - 5 tips till dig som ska ta MC-körkort

3 minuters läsning

Om att ta MC kort Är det äntligen dags att skaffa det efterlängtade MC kortet? Att ta ett körkort för motorcykel är en dröm många har. Att glida fram på vägarna och känna friheten som det innebär. I denna artikel får du tips...

Föregående artikel
Så här mycket skiljer det i räntekostnad mellan bankerna
1 minuts läsning