Har din deklarerade inkomst ökat under 2021?

Christina Sahlberg
Christina Sahlberg
2 minuters läsning
Har din deklarerade inkomst ökat under 2021?

I april börjar taxeringsuppgifter för 2021 att komma in i upplysningscentralen (UC)s system. En högre inkomst kan ge dig en lägre ränta.

I går den 15 mars öppnade deklarationen vilket betyder att du redan nu kan deklarera för år 2021. Efter att du deklarerar kommer dina nya uppgifter in till UC. Vill du ansöka om ett nytt lån eller omförhandla ett befintligt och ansöker med en ny taxerad inkomst kan det innebära en större möjlighet att få ett lån beviljat och du kan sänka dina kostnader. 

Bolån

Det är viktigt att se över ditt bolån då och då. Titta på vilka snitträntor bankerna erbjuder nya kunder och se till att även du har den lägsta ränta du kan få. Om du får ner din ränta från 2 procent till 1,5 procent så sparar du 5 000 kronor (före ränteavdrag) för varje miljon du lånar. Per år. Orkar du inte kolla runt själv så kan du ansöka kostnadsfritt här: Omförhandla bolån

Privatlån

Om du vill få ner din ränta på dina privatlån är det bra att samla dina lån till ett lån. För de flesta innebär det en kraftigt sänkt månadskostnad när lånen du har kan lösas och istället uppgå i ett enda lån med bättre ränta.

Jämför också mellan olika långivare - både villkor och ränteerbjudande. Titta på den effektiva räntan. Tänk på att du i normala fall inte kan få ett bindande ränteerbjudande från en bank förrän de har gjort en kreditupplysning på dig. Om du går till flera olika långivare blir det många kreditupplysningar vilket kan göra det svårare att få ett bra lån och i värsta fall kan det innebära att du nekas ett lån. Använder du istället en låneförmedlare gör du en ansökan, det tas en kreditupplysning på dig och du får svar från många långivare.

Exempel: Genom att samla två privatlån till ett kan du få ner din ränta från 7 procent (lån 1: 80 000 kronor) och 9 procent (lån 2: 100 000 kronor) till 5 procent. Det ger dig en besparing på drygt 6 000 kronor per år (ca 500 kronor i månaden).

Jämför privatlån och/eller ansöka hos oss här: Hitta ett bättre privatlån

Christina Sahlberg

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och två år senare debuterade hon som författare med boken “Fixa din privatekonomi” på Bokförlaget Polaris. 2021 gav hon ut böckerna “Egen ekonomi” och "Ekonomikalendern" på samma förlag. År 2022 blev hon nominerad till Årets Sparprofil.

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi. Varje vecka direkt till din e-post!

Vi har mottagit din anmälan till vårt nyhetsbrev. Du kan såklart avanmälan dig när du vill.

De senaste artiklarna

Visa alla artiklar

Relaterade artiklar


Läs vidare


Nästa artikel

MC kort - 5 tips till dig som ska ta MC-körkort

3 minuters läsning

Om att ta MC kort Är det äntligen dags att skaffa det efterlängtade MC kortet? Att ta ett körkort för motorcykel är en dröm många har. Att glida fram på vägarna och känna friheten som det innebär. I denna artikel får du tips...

Föregående artikel
Adress

Postadress:
Compricer AB
Västra Järnvägsgatan 21
111 64 Stockholm

Organisationsnummer:
556655-5727
Kundtjänst

Få personlig rådgivning av våra handläggare, helt kostnadsfritt!

Telefonnummer: 08 - 5000 2000
E-post: info@compricer.se

Öppettider: 08:00 - 18:00 (vardagar)
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Vi hjälper varje dag tusentals konsumenter att spara pengar genom att jämföra och byta leverantör inom exempelvis försäkringar, el och lån. Tjänsten är helt kostnadsfri för dig och vi hjälper även till via telefon om du önskar. Vi är registrerade som försäkringsdistributör hos Bolagsverket och står under Finansinspektionens tillsyn. Du kan känna dig trygg med att använda våra tjänster.
Compricer har blivit utsedd till en av Sveriges 100 bästa sajter för åttonde gången (IDG)
Utsedd till en av Sveriges 100 bästa sajter för åttonde gången (IDG)