Detta behöver du tänka på och göra innan 2019 blir 2020

Privatekonomi /
Detta behöver du tänka på och göra innan 2019 blir 2020

Snart stänger vi ett händelsefullt ekonomi-år med allt ifrån Januariavtal till penningtvättsskandaler. Men innan klockan slår tolv finns det några saker du kan se över tex ränteavdrag, rut och rot avdrag och restskatt.

Ränteavdraget - vill du fördela om det?
 
På årets betalda räntor upp till 100 000 kronor gör att din skatt reduceras med 30 procent av ränteutgiften. På räntor över 100 000 kronor gäller 21 procents reducering. 
 
Är ni två som står på ett lån med gemensamt betalningsansvar fördelar banken räntorna lika mellan er båda. Vill ni fördela dem på något annat sätt så kan ni ändra de förifyllda beloppen i era båda deklarationer nästa år. Det går också att meddela banken hur ni vill fördela ränteavdraget redan före årsskiftet. Då kommer uppdelningen förtryckt i deklarationen nästa år. Att fördela om ränteavdragen kan vara bra om en av er inte har betalat tillräckligt med skatt under året för att få göra hela avdraget. Har ni ränteutgifter på över 100 000 kronor kan det också vara bra att dela upp dem, så att ni får dra av 30 procent i så stor utsträckning som möjligt. 
 
Rot- och rutavdrag
 
Du kan ha rätt att göra rotavdrag på 30 procent av arbetskostnaden när du anlitar någon för husarbeten (exempelvis reparation, underhåll och ombyggnad/tillbyggnad) och du kan ha rätt till rutavdrag på 50 procent för hushållsnära tjänster (såsom städning, flyttjänster samt reparation och underhåll av vitvaror och it-utrustning). Maxavdraget är totalt 50 000 kronor per person och år. Du får alltså göra rutavdrag för upp till 50 000 kronor eller rotavdrag för upp till 50 000 kronor, eller en mix av avdrag för max 50 000 kronor. 
 
Tänk på att du måste ha betalat tillräckligt med skatt under inkomståret för att kunna göra rot- och rutavdrag. Om ni är två som äger bostaden det gäller kan ni fördela avdraget mellan er för att utnyttja hela avdragsrätten. Detta går att göra nu eller när du har fått din deklaration nästa år.
 
Du kan bara få skattereduktion för de fakturor som är betalda före årsskiftet. Och har du betalat i förskott ska arbetet vara slutfört senast 31 januari nästa år.
 
Bostadsförsäljning
 
Har du sålt din bostad med vinst ska du betala skatt på 22 procent av vinsten. Om du uppfyller förutsättningarna kan du dock välja att skjuta upp skatten och istället betala ränta på uppskovet varje år (räntan är 0,5 procent på vinsten). 
 
Skatten på uppskovet är inte avdragsgill och den betalas på hela vinsten. Den motsvarar därför cirka 3,25 procent i ränta på din skuld till Skatteverket. Kan du få ett bolån med lägre ränta än så är det ekonomiskt sett bäst att betala skatten, det vill säga att inte göra uppskov. Det kan dock finnas andra fördelar med uppskov att överväga, såsom att du slipper amortera på uppskovet som då blir som ett amorteringsfritt lån. Just nu diskuteras det om räntan på uppskovet ska tas bort nästa år, vilket skulle göra det även ekonomiskt förmånligt att göra uppskov. Men kom ihåg att det fortfarande är en skuld till Skatteverket som du skjuter framför dig.
 
Uppskov begär du i deklarationen året efter det kalenderår då du sålt bostaden så detta behöver du inte bestämma före nyår.

Har du gjort vinster eller förluster på aktier/fonder? 
 
Säljer du aktier, fonder eller andra marknadsnoterade värdepapper i en aktiedepå ska du betala 30 procent skatt på eventuell vinst. Årets vinster kan dock kvittas rakt av mot årets förluster. Har du gjort förluster under året kan du även välja att sälja aktier med vinst och kvitta dessa mot varandra, men de måste säljas innan årsskiftet. Om du vill kan du “vända” aktierna dvs sälja före årskiftet för att kunna kvitta och sen köpa tillbaka dem nästa år. Vad medveten om att kursen självklart både kan gå upp och ned under tiden.
 
Sparar du på ett investeringssparkonto (ISK) eller i en kapitalförsäkring skattar du på hela innehavet varje år och beskattas därför inte när du säljer värdepapper. Du kan inte heller göra förlustavdrag i ett ISK. 

Har du jämkat inför nästa år?

Om du har inkomster från fler än ett håll (till exempel från Försäkringskassan, pension eller ytterligare arbetsgivare) eller om dina förutsättningar ändrats under året riskerar dina skatteinbetalningar att bli fel. Genom att jämka kan du se till att skatten som dras under året stämmer överens med den slutliga skatten. Får du kvarskatt har du betalat för lite skatt under året. Får du tvärtom tillbaka på skatten har du betalat onödigt mycket skatt. Handlar det om stora summor är det smartare att jämka.
 
Du ansöker om jämkning genom att fylla i din förväntade inkomst i en jämkningsblankett från Skatteverket. Kom ihåg att det är du som är ansvarig för att rätt skatt dras, inte din arbetsgivare. Beslutet från Skatteverket använder du för att be din arbetsgivare dra rätt skatt från din lön.
 
Du kan jämka när som helst under året och jämkningen gäller som längst till årets slut. Vill du att jämkningen ska gälla från och med januari så behöver du ansöka senast 5 november året innan.
 
Har du betalt din kvarskatt? Betalar du 16,25 procent i ränta?
 
Du som har kvarskatt att betala ska göra det senast det datum (förfallodagen) som står på ditt slutskattebesked (för de flesta 14/11). Från och med förfallodagen höjs kostnadsräntan på kvarskatten till 16,25 procent. Har du inte betalat den än sätt fart!

Pensionen
 
Om du vill föra över pensionsrätter till din partner måste du skicka in en blankett senast 31 januari det år du vill att överföringen ska börja gälla. Överföringen fortsätter tills vidare tills du stoppar den eller tills det år du ansökt om.

Här hittar ni tipsen hos EFNTVSkriven av: Christina Sahlberg, Compricers sparekonom
Kontakt: christina.sahlberg@compricer.se

De senaste artiklarna


Relaterade artiklar


Compricers Expertpanel
Ställ din fråga gällande privatekonomi
Din fråga har blivit skickad till expertpanelen.
Jämförs just nu
Bilförsäkring
Helförsäkring, Vw passat 2,0 fsi
  • Lägst årskostnad 6 168 kr
  • Högst årskostnad 15 074 kr
  • Att spara 8 906 kr

Jämför här

Bilförsäkring
Hitta lägsta priset på din bilförsäkring! Du kan spara tusentals kronor på rätt val!

Jämför här

Nyheter för din plånbok
Varför är det olika skatt i olika kommuner? Och vilken skattetabell har jag som pensionär?
Varför är det olika skatt i olika kommuner? Och vilken skattetabell har jag som pensionär?
Dyraste och billigaste miljöbilen att äga 2020
Dyraste och billigaste miljöbilen att äga 2020
Rörlig eller bunden ränta på 2-5 års sikt?
Rörlig eller bunden ränta på 2-5 års sikt?

Nyhetsbrev
Få tips och råd samt aktuella ämnen om privatekonomi till din brevlåda varje vecka.

Nyhetsbrev
Tack för ditt intresse! Vi har mottagit din anmälan att få vårt nyhetsbrev.

Du kan såklart avanmäla dig när du vill.

Min Stora Dag!
Vi stödjer MinStoraDag!
Tack alla ni som jämför och låter oss hjälpa er att spara pengar.
I gengäld stödjer vi MinStoraDag!
Compricer Wiki
Lär dig om privatekonomi med Compricers Wiki.

Gå till Wikin