Detta behöver du tänka på och göra innan 2019 blir 2020

Christina Sahlberg
Christina Sahlberg
5 minuters läsning
Detta behöver du tänka på och göra innan 2019 blir 2020

Snart stänger vi ett händelsefullt ekonomi-år med allt ifrån Januariavtal till penningtvättsskandaler. Men innan klockan slår tolv finns det några saker du kan se över tex ränteavdrag, rut och rot avdrag och restskatt.

Ränteavdraget - vill du fördela om det?
 
På årets betalda räntor upp till 100 000 kronor gör att din skatt reduceras med 30 procent av ränteutgiften. På räntor över 100 000 kronor gäller 21 procents reducering. 
 
Är ni två som står på ett lån med gemensamt betalningsansvar fördelar banken räntorna lika mellan er båda. Vill ni fördela dem på något annat sätt så kan ni ändra de förifyllda beloppen i era båda deklarationer nästa år. Det går också att meddela banken hur ni vill fördela ränteavdraget redan före årsskiftet. Då kommer uppdelningen förtryckt i deklarationen nästa år. Att fördela om ränteavdragen kan vara bra om en av er inte har betalat tillräckligt med skatt under året för att få göra hela avdraget. Har ni ränteutgifter på över 100 000 kronor kan det också vara bra att dela upp dem, så att ni får dra av 30 procent i så stor utsträckning som möjligt. 
 
Rot- och rutavdrag
 
Du kan ha rätt att göra rotavdrag på 30 procent av arbetskostnaden när du anlitar någon för husarbeten (exempelvis reparation, underhåll och ombyggnad/tillbyggnad) och du kan ha rätt till rutavdrag på 50 procent för hushållsnära tjänster (såsom städning, flyttjänster samt reparation och underhåll av vitvaror och it-utrustning). Maxavdraget är totalt 50 000 kronor per person och år. Du får alltså göra rutavdrag för upp till 50 000 kronor eller rotavdrag för upp till 50 000 kronor, eller en mix av avdrag för max 50 000 kronor. 
 
Tänk på att du måste ha betalat tillräckligt med skatt under inkomståret för att kunna göra rot- och rutavdrag. Om ni är två som äger bostaden det gäller kan ni fördela avdraget mellan er för att utnyttja hela avdragsrätten. Detta går att göra nu eller när du har fått din deklaration nästa år.
 
Du kan bara få skattereduktion för de fakturor som är betalda före årsskiftet. Och har du betalat i förskott ska arbetet vara slutfört senast 31 januari nästa år.
 
Bostadsförsäljning
 
Har du sålt din bostad med vinst ska du betala skatt på 22 procent av vinsten. Om du uppfyller förutsättningarna kan du dock välja att skjuta upp skatten och istället betala ränta på uppskovet varje år (räntan är 0,5 procent på vinsten). 
 
Skatten på uppskovet är inte avdragsgill och den betalas på hela vinsten. Den motsvarar därför cirka 3,25 procent i ränta på din skuld till Skatteverket. Kan du få ett bolån med lägre ränta än så är det ekonomiskt sett bäst att betala skatten, det vill säga att inte göra uppskov. Det kan dock finnas andra fördelar med uppskov att överväga, såsom att du slipper amortera på uppskovet som då blir som ett amorteringsfritt lån. Just nu diskuteras det om räntan på uppskovet ska tas bort nästa år, vilket skulle göra det även ekonomiskt förmånligt att göra uppskov. Men kom ihåg att det fortfarande är en skuld till Skatteverket som du skjuter framför dig.
 
Uppskov begär du i deklarationen året efter det kalenderår då du sålt bostaden så detta behöver du inte bestämma före nyår.

Har du gjort vinster eller förluster på aktier/fonder? 
 
Säljer du aktier, fonder eller andra marknadsnoterade värdepapper i en aktiedepå ska du betala 30 procent skatt på eventuell vinst. Årets vinster kan dock kvittas rakt av mot årets förluster. Har du gjort förluster under året kan du även välja att sälja aktier med vinst och kvitta dessa mot varandra, men de måste säljas innan årsskiftet. Om du vill kan du “vända” aktierna dvs sälja före årskiftet för att kunna kvitta och sen köpa tillbaka dem nästa år. Vad medveten om att kursen självklart både kan gå upp och ned under tiden.
 
Sparar du på ett investeringssparkonto (ISK) eller i en kapitalförsäkring skattar du på hela innehavet varje år och beskattas därför inte när du säljer värdepapper. Du kan inte heller göra förlustavdrag i ett ISK. 

Har du jämkat inför nästa år?

Om du har inkomster från fler än ett håll (till exempel från Försäkringskassan, pension eller ytterligare arbetsgivare) eller om dina förutsättningar ändrats under året riskerar dina skatteinbetalningar att bli fel. Genom att jämka kan du se till att skatten som dras under året stämmer överens med den slutliga skatten. Får du kvarskatt har du betalat för lite skatt under året. Får du tvärtom tillbaka på skatten har du betalat onödigt mycket skatt. Handlar det om stora summor är det smartare att jämka.
 
Du ansöker om jämkning genom att fylla i din förväntade inkomst i en jämkningsblankett från Skatteverket. Kom ihåg att det är du som är ansvarig för att rätt skatt dras, inte din arbetsgivare. Beslutet från Skatteverket använder du för att be din arbetsgivare dra rätt skatt från din lön.
 
Du kan jämka när som helst under året och jämkningen gäller som längst till årets slut. Vill du att jämkningen ska gälla från och med januari så behöver du ansöka senast 5 november året innan.
 
Har du betalt din kvarskatt? Betalar du 16,25 procent i ränta?
 
Du som har kvarskatt att betala ska göra det senast det datum (förfallodagen) som står på ditt slutskattebesked (för de flesta 14/11). Från och med förfallodagen höjs kostnadsräntan på kvarskatten till 16,25 procent. Har du inte betalat den än sätt fart!

Pensionen
 
Om du vill föra över pensionsrätter till din partner måste du skicka in en blankett senast 31 januari det år du vill att överföringen ska börja gälla. Överföringen fortsätter tills vidare tills du stoppar den eller tills det år du ansökt om.
Christina Sahlberg

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och två år senare debuterade hon som författare med boken “Fixa din privatekonomi” på Bokförlaget Polaris. 2021 gav hon ut böckerna “Egen ekonomi” och "Ekonomikalendern" på samma förlag.

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi. Varje vecka direkt till din e-post!

Vi har mottagit din anmälan till vårt nyhetsbrev. Du kan såklart avanmälan dig när du vill.

De senaste artiklarna

Visa alla artiklar

Relaterade artiklar


Läs vidare


Nästa artikel

År 2030 kommer en kilowattimme kosta nästan 20 procent mer än idag

1 minuts läsning

Den totala elförbrukningen i norden = 395 terawattimmar 2018 Bixia bedömer att vår elanvändning kommer att öka med cirka 30 terawattimmar fram till 2030 till följd av fler datacenter, elektrifiering av industriprocesser, fler elbilar och befolkningsökning. ...

Föregående artikel
Adress

Postadress:
Compricer AB
Luntmakargatan 18
111 37 Stockholm

Organisationsnummer:
556655-5727
Kundtjänst

Få personlig rådgivning av våra handläggare, helt kostnadsfritt!

Telefonnummer: 08 - 5000 2000
E-post: info@compricer.se

Öppettider: 09.00 - 18.00 (vardagar)
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Vi hjälper varje dag tusentals konsumenter att spara pengar genom att jämföra och byta leverantör inom exempelvis försäkringar, el och lån. Tjänsten är helt kostnadsfri för dig och vi hjälper även till via telefon om du önskar. Vi är registrerade som försäkringsdistributör hos Bolagsverket och står under Finansinspektionens tillsyn. Du kan känna dig trygg med att använda våra tjänster.
Compricer har blivit utsedd till en av Sveriges 100 bästa sajter för åttonde gången (IDG)
Utsedd till en av Sveriges 100 bästa sajter för åttonde gången (IDG)