Höga elpriser under sommaren – dags för fast avtal inför vintern?

Christina Sahlberg
Christina Sahlberg
2 minuters läsning
Höga elpriser under sommaren – dags för fast avtal inför vintern?

Är det dags att binda ditt elavtal nu? Eller kanske sänka priset på ditt rörliga avtal med några tusenlappar? Vad du än gör – var inte passiv!


Elpriset brukar ligga lågt under sommaren då semestern gör att behovet för uppvärmning minskar. Men i sommar har vi sett ovanligt höga elpriser – i juni faktiskt det högsta månadspriset sedan september 2014. Orsaker till det höga priset är den nästan vindstilla sommaren som har lett till låg vindkraftsproduktion och mindre nederbörd som har lett till mindre vattenkraftsproduktion. Snittpriset på el (på elbörsen Nord Pool) låg på strax under 30 öre per kWh under sommaren som gick – att jämföra med förra sommaren (2015) då priset låg strax över 10 öre per kWh.

Är bundet avtal bäst inför vintern?
Svaret på den frågan måste bli kanske. Det är tyvärr inte möjligt att veta hur priserna kommer att förändras under året, liksom hur vädret kommer att bli. Rörligt avtal har historiskt, i genomsnitt, visats sig billigast men vissa år och under vissa perioder har bundet avtal varit betydligt billigare än rörligt.

  • Fördelen med bundet avtal är att du vet vad du kommer att betala varje månad och du är skyddad mot prishöjningar. Nackdelen är att du går miste om eventuella prissänkningar och kan komma att betala ett högre pris än för ett rörligt avtal.
     
  • Fördelen med rörligt avtal är att du får lägre elkostnad när priserna sjunker och att du är fri att byta elavtal när andra bolag än ditt nuvarande erbjuder bättre priser. Nackdelen är att om elpriset skjuter i höjden kommer samma sak hända din elräkning.
Det generella rådet är att välja det avtal som passar just din ekonomi bäst. Använder du mycket el och har små marginaler i din ekonomi kan ett fast avtal vara bra. Klarar du av större utgifter ibland kan ett rörligt avtal vara bäst för dig. Det finns även mixavtal där du kan välja tex hälften bundet och hälften rörligt.

Råd till er med fast avtal
Håll koll på ditt fasta avtal och se över ditt elpris i god till innan avtalet löper ut. Väljer du inget nytt avtal finns det en risk att du blir anvisad ett tillsvidareavtal/anvisningsavtal som ofta är 30 procent dyrare än andra avtal.

Råd till er med rörlig avtal
Det är viktigt att då och då se över ditt avtal även om du har rörligt avtal. Det billigaste rörliga avtalet förra året kanske inte är bäst i år. Just nu skiljer det runt 3 700 kronor per år mellan det billigaste och det dyraste rörliga avtalet för en villa som gör av med 20 000 kWh/år.

Råd till alla: Var inte passiv. Ta fram din senaste faktura och jämför ditt elbolag mot andra. Hur mycket kan du spara?


Jämför ditt elavtal här >>

Christina Sahlberg

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och två år senare debuterade hon som författare med boken “Fixa din privatekonomi” på Bokförlaget Polaris. 2021 gav hon ut böckerna “Egen ekonomi” och "Ekonomikalendern" på samma förlag.

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi. Varje vecka direkt till din e-post!

Vi har mottagit din anmälan till vårt nyhetsbrev. Du kan såklart avanmälan dig när du vill.

De senaste artiklarna

Visa alla artiklar

Relaterade artiklar


Läs vidare


Nästa artikel

Göran bytte försäkring och sparade tusenlappar

2 minuters läsning

De flesta har samma försäkringsbolag år efter år av gammal vana. Men om man slutar vara lojal mot sitt gamla bolag kan man sänka sin månadskostnad. ”Det har blivit lite av en sport att spara pengar på försäkringen”, säger G&ou...

Föregående artikel
Adress

Postadress:
Compricer AB
Luntmakargatan 18
111 37 Stockholm

Organisationsnummer:
556655-5727
Kundtjänst

Få personlig rådgivning av våra handläggare, helt kostnadsfritt!

Telefonnummer: 08 - 5000 2000
E-post: info@compricer.se

Öppettider: 09.00 - 18.00 (vardagar)
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Vi hjälper varje dag tusentals konsumenter att spara pengar genom att jämföra och byta leverantör inom exempelvis försäkringar, el och lån. Tjänsten är helt kostnadsfri för dig och vi hjälper även till via telefon om du önskar. Vi är registrerade som försäkringsdistributör hos Bolagsverket och står under Finansinspektionens tillsyn. Du kan känna dig trygg med att använda våra tjänster.
Compricer har blivit utsedd till en av Sveriges 100 bästa sajter för åttonde gången (IDG)
Utsedd till en av Sveriges 100 bästa sajter för åttonde gången (IDG)