Laga punktering på bilen – Gör så här

Laga punktering på bilen – Gör så här

Har du fått punktering på bilen? Här går vi igenom olika bra saker att tänka på om du vill laga punkteringen själv eller låta en verkstad göra det åt dig.

Du kan råka ut för en punktering när som helst och då är det viktigt att du vet hur du ska agera. Mindre punkteringar kan du oftast laga själv med hjälp av en lagningssats, är det en större punktering kan du behöva byta till ett reservhjul eller i värsta fall ringa en bärgningsbil. Här går vi igenom hur du ska göra om du får punktering och hur du lagar en punktering på din bil.
 

Tecken att du fått punktering på bilen


Punktering kan ske på flera olika sätt. Vanligt är en så kallad smygpunktering, pyspunka. Den kommer sig ofta av att någonting trängt in i däcket exempelvis en spik där luften sedan läcker ut långsamt. Tecken på en mindre punktering är att bilen drar åt ett håll och känns ostabil. Upplever du detta är det en bra idé att stanna på en mack och kolla däckens lufttryck eller kolla igenom däcken för att se om något ser galet ut.

Många moderna bilar har en digital däcktrycksövervakning. Då brukar den varna dig som förare om trycket (luften) i något däck sjunkit så mycket att du bör undersöka det.

Du kan också få en stor punktering som låter som en smäll där all luft åker ur däcket direkt. Händer det när du är ute och kör bör du försöka att på ett så säkert sätt som möjligt stanna intill vägkanten eller ta dig till en parkeringsficka.

Många gånger kan det vara omöjligt att ta sig vidare så tänk på att alltid starta dina varningsblinkers på bilen och sätta ut en varningstriangeln en bit bakom bilen. Kontrollera sedan skadan och gör en bedömning om du kan hantera detta själv, antingen genom att byta hjulet om möjligt eller genom att ringa en bärgningsbil.

Tänk alltid på din och andras säkerhet i första hand!
 

Laga punktering på bildäck med spray


Får du en mindre punktering kan du normalt köra med däcket en kortare sträcka men det är rekommenderat att så snart som möjligt byta till ett nytt däck eller åtminstone låta en verkstad bedöma skadan så du inte äventyrar din och andras säkerhet ute på vägen.

Det finns lagningskit som du kan använda dig av för att tillfälligt laga punkteringar. Detta i form av en spray som du sprutar in i däcket och som sedan tätar hålet.
 
Så här lagar du en punktering på bildäck med spray:

  1. Skaka flaskan och skruva fast munstycket på däckventilen
  2. Tryck på flaskan och fyll däcket tills det är helt uppblåst
  3. Kör bilen långsamt i 5-10 km för att vätskan ska fördelas i däcket
     

Bärgning till verkstad


Om du inte kan laga punktering på bilen själv behöver du ringa en bärgningsbil för att få hjälp att komma till närmaste verkstad. Har du minst en halvförsäkring på bilen och tecknat tillägg för vägassistans kan ditt försäkringsbolag hjälpa dig med bärgning. Du kan även ringa Assistancekåren på 020-912 912 som kan komma ut och hjälpa dig laga punkteringen på bildäcket, byta till ett reservdäck eller bärga bilen till en verkstad.
 

Laga punktering på bildäck – pris


En mindre punktering kan du laga hos en däckfirma och sedan köra vidare med ett tag till. Priset för att laga en punktering på bildäck ligger på ungefär 400-500 kronor beroende på däckfirma. Skadan lokaliseras, undersöks och lagas sedan om möjligt. Däcket sätts tillbaka och hjulet balanseras för att du ska kunna fortsätta köra säkert på vägarna.
 

Tänk på säkerheten


Tänk på att det är mycket viktigt att du kör med säkra däck på vägarna. Både för din och andras säkerhet. Vad som kan verka vara en mindre skada kan i själva verket äventyra däckets integritet och därmed innebära en stor fara.

Laga endast en punktering själv om du är säker på vad du gör och kan ta dig till en verkstad för en bedömning om däcket går att köra vidare med.
 

Fler tips för dig med bil


Så säger lagen om vinterdäck på bilen

Då måste du byta till sommardäck

Stenskott – Så hanterar du en sprucken vindruta

Då ska du besikta bilen (komplett guide)

Tvätta bilen – Tipsen som gör din bil skinande ren

Läst klart? Dags att jämföra bilförsäkring!

Jämför bilförsäkringar och hitta en bra försäkring för din bil.

ABC123

Christina Sahlberg

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och fyra år senare blev hon nominerad till Årets Sparprofil. Christina är dessutom författare till fyra olika böcker om privatekonomi.

Spartips för dig och din plånbok

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi. Varje vecka direkt till din e-post!

Skriv din e-postadress här

Läs vidare

Nästa artikel

Ersättning för ärr, sveda och värk - Detta gäller

1 minuts läsning

Ersättning för ärr För att du ska kunna få ersättning för ärr måste du ha besökt ett sjukhus eller en vårdcentral i samband med att olyckan inträffade. Normalt behöver du också ha varit försäkrad hos ditt nuv...

Föregående artikel
Ta CSN-lån för att spara?
1 minuts läsning