ROT, pension och minusränta på sparkontot. Har du koll på experternas svar?

Privatekonomi /
4 minuters läsning
ROT, pension och minusränta på sparkontot. Har du koll på experternas svar?

Kan vi dela på rot-avdraget, får jag ta ut hela min pension vid ett tillfälle och kan vi få minusränta på sparkontot? Tre frågor som får svar av Compricers Expertpanel.

Jag har överskridit avdraget för reparation av vårt fritidshus. Hustrun äger halva fastigheten så jag undrar hur vi kan ordna till detta då hon inte alls utnyttjad något rotavdrag? 

Hej! ROT-avdraget gäller per person så har du nyttjat ditt till max så finns möjligheten att hustrun nyttjar sin del. Kom ihåg att det behöver finnas skatt inbetald så det går att göra avdraget. Det hantverkaren behöver ange är din hustrus personnummer vid anmälan istället för din. Nyttjar ni RUT-avdrag så gäller den totala summan om 50 000 kr per person för både RUT och ROT.
Lycka till! Magnus Hjelmén, vardagsekonom ICA.

Kan jag flytta en traditionell aktiedepå från Aktiespararna till en depå på en bank utan att skatta eller betala avgift?
 
Ja, det går bra att flytta en traditionell aktiedepå till en annan bank utan att du behöver betala någon skatt. Skatten realiseras först när du väljer att sälja dina aktier. Vad gäller avgiften skulle jag höra av mig både till Aktiespararna och din mottagande bank och fråga om det finns några avgifter förknippade med flytt, samt avslut och öppnande av aktiedepå.
Mvh Maria Landeborn, strateg och sparekonom Danske Bank.
 
Kan jag ta ut min premiepension vid ett enda tillfälle?

Hej! Perioden för utbetalning av premiepensionen är livet ut. Du kan välja att ta ut 100 % av månadsbeloppet eller delar av den (25%, 50% eller 75%). Du har inte möjlighet att ta ut allt sparande vid ett enda tillfälle. Har du fler frågor kan du kontakta Pensionsmyndigheten.
Hälsningar, Maja Englund, Pensionsekonom SPP

Gäller ränta på 0,5 % även uppskov på hus som såldes före 2008 då de nya reglerna kom? Vi som sålde hus innan dess fick uppskov, men skulle inte behöva betala ränta på detta Mvh Anna 
 
Hej Anna! Den nya skatten genomfördes retroaktivt, det vill säga även de som fått uppskjuten reavinstskatt från tidigare försäljningar belades med en årlig ränta på 0,5 procent.
Hälsning! Emma Persson, privatekonom Länsförsäkringar
 
Hej. Jag förstår knappt någonting av allt som skrivs angående minusränta. Menar dom att vi som har sparade pengar på banken ska få betala för att vi får ha dom där? Mvh Thommy

Det spekuleras om bankerna skulle införa negativ ränta, dvs ta betalt för att privatpersoner ska få ha sina pengar på ett sparkonto om reporäntan skulle sänkas rejält. Detta för att de svenska bankerna i sin tur får betala en ränta på det överskott av pengar som de förvarar hos Riksbanken när reporäntan är under noll. Anledningen till spekulationerna är att Schweiziska banken UBS och danska Jyske Bank meddelade i somras att man inför minusränta för privatpersoner med väldigt stora summor på sina sparkonton. (Reporäntan höjdes till 0 i december 2019 efter detta svar skrevs.) Läs resten av svaret här >>
Hälsningar! Sharon Lavie, familjeekonom Ikano Bank

Tips & råd från riktiga experter!

Compricers Expertpanel svarar på dina frågor om privatekonomi. Lär dig mer om lån, sparande, pension, försäkringar, aktiehandel med mera. Passa på att ställa din egen fråga om privatekonomi idag - eller gå in och läs andras frågor och experternas svar här: Compricers Expertpanel

Våra experter

Maja Englund
är SPPs pensionsekonom och har tio års erfarenhet från pensionsbranschen, där hon bland annat arbetat med fonder och placeringar. Hon arbetar aktivt för att öka engagemanget för pension och ett hållbart sparande.

Magnus Hjelmér är ICA Bankens vardagsekonom. Han är specialiserad på privatpersoners vardagsekonomiska frågeställningar inom bland annat sparande, konsumtion och lån. Tidigare har Magnus bland annat arbetat som vd för Unga Aktiesparare.

Johanna Kull är Sparekonom på Avanza och har flera års erfarenhet av privatekonomiska frågor. Hon arbetar dagligen med att vägleda och inspirera om alla typer av sparande och andra plånboksnära frågor.

Maria Landeborn är strateg och sparekonom på Danske Bank. Hon är specialiserad på makroekonomi, sparande och investeringar. Fokus är att på ett enkelt sätt vägleda kring långsiktigt sparande i aktier och fonder mot bakgrund av konjunktur- och börsläget.

Sharon Lavie är familjeekonom på Ikano Bank och har jobbat med privatekonomi och konsumenträtt i 14 år. Med lång erfarenhet av arbete på Konsumentverket och dessförinnan som både budget-och skuldrådgivare och konsumentvägledare är hennes ambition att kunna hjälpa dig fatta kloka beslut kring din ekonomi och stärka dina konsumentkunskaper.

Emma Persson är privatekonom på Länsförsäkringar och har arbetat länge i bankbranschen. Hon vill sprida kunskap och hjälpa människor att fatta kloka beslut kring sin privatekonomi - t ex boende, sparande och försäkringar.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi - till din brevlåda - varje vecka.

Vi har mottagit din anmälan till vårt nyhetsbrev. Du kan såklart avanmälan dig när du vill.

De senaste artiklarna

Visa alla artiklar

Relaterade artiklar


Läs vidare


Nästa artikel

Coronaviruset – Så kan din ekonomi påverkas

8 minuters läsning

Detta är coronaviruset Enligt World Health Organization (WHO) tillhör Coronaviruset en virusgrupp som kan orsaka sjukdomar hos både människor och djur. Det officiella namnet på viruset är SARS-CoV-2 medan COVID-19 är den sjukdom som viruset kan leda till...

Föregående artikel