
Häromdagen kunde vi läsa om ett nytt investeringsbedrägeri där skaparna uppmanade framförallt låginkomsttagare att satsa pengar i en okänd kryptoplattform – och lovade 15 procents värdeökning. I månaden.
“Om det låter för bra för att vara sant så är det troligtvis det”
Det kända uttrycket passar bra in här. Och nu varnar Finansinspektionen för att det har blivit allt vanligare att bedragare kontaktar konsumenter via sociala medier för att föreslå olika investeringsbedrägerier. Det är en världsomspännande verksamhet som omsätter miljardbelopp.
Lita inte på okända personer som kontaktar dig, skriver Finansinspektionen
Seriösa företag gör inte så. De “lönsamma” investeringarna som du erbjuds är ofta bra för bedragarna men dåliga för dig. Enligt Finansinspektionen har allt fler konsumenter rapporterat att de har blivit kontaktade av bedragare via sociala medier under andra kvartalet i år.
Finansinspektionen skriver: “För att förebygga att konsumenter far illa informerar vi löpande om olika aktuella bedrägerier och saker att tänka på för att undvika att bli drabbad. Råkar du som konsument ut för ett investeringsbedrägeri ska du alltid göra en polisanmälan.”
Finansinspektionens tipsar: Så ser du igenom bedrägeriförsök
- Det finns inga snabba, enkla och säkra investeringar. På sociala medier annonserar många bedragare med löften om enkla investeringar som snabbt leder till stora vinster. Bedragare som ringer lovar ofta samma sak. Men sådana investeringar finns inte. I stället ska du tänka att om ett erbjudande låter för bra för att vara sant, då är det nog så.
- Var skeptisk till alla som erbjuder dig investeringar på sociala medier, telefon eller mejl. Seriösa företag erbjuder inte investeringar på det här sättet, i synnerhet inte på kvällstid. Blockera personen eller lägg på.
- Gör aldrig affärer med företag du inte känner till. Precis som med alla investeringar ska du inte göra affärer med okända företag. Om inte du eller någon du litar på känner igen företaget bör du inte låta dem hantera dina pengar.
- Tillåt aldrig någon du inte känner att fjärransluta till din dator. Du vill absolut inte ha hjälp av en bedragare att till exempel skicka pengar från din bank.
- Använd inte ditt bank-id och logga inte in på din bank på uppmaning av någon annan. Inga seriösa företag kommer att uppmana dig att använda dina inloggningsuppgifter på det sättet. Det gör bara bedragare.
- Kontrollera att företaget har tillstånd från FI. Gör aldrig affärer med företag utan tillstånd. Företag som får göra affärer i Sverige finns i Företagsregistret.
- Kontrollera att FI inte har varnat för företaget. Företag utan tillstånd – i många fall företagsnamn som figurerat i tidigare bedrägerier – finns listade i FI:s varningslista.

Om skribenten
Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.
År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och två år senare debuterade hon som författare med boken “Fixa din privatekonomi” på Bokförlaget Polaris. 2021 gav hon ut böckerna “Egen ekonomi” och "Ekonomikalendern" på samma förlag. År 2022 blev hon nominerad till Årets Sparprofil.
Spartips för dig och din plånbok
Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi. Varje vecka direkt till din e-post!