Ska man lita på ekonomiexperters prognoser?

Privatekonomi /
Ska man lita på ekonomiexperters prognoser?

Spotify introducerades på den amerikanska börsen i går. Experterna var många som gav sin analys av om det var köpläge eller inte och om hur aktien kan komma att utveckla sig framöver. Några experter kommer att ha rätt. Fler kommer att ha fel.


Vi överskattar kompetens och underskattar tur
En erfaren schackspelare ”en expert på schack” vinner ofta över en nybörjare. Erfarenheten gör att han/hon kan göra smartare drag eftersom han/hon kan se flera drag framåt. Nybörjaren kan reglerna men har begränsad erfarenheten av spelet.

Fungerar en ekonomiexpert, som gör analyser av tex hur väl Spotify kommer att utveckla sig, likadant? Kan bred kunskap och lång erfarenhet göra honom/henne till en bra prognosmakare för ett företags framtid? Svaret är nej. För att erfarenhet och kunskap ska kunna göra oss till bra prognosmakarna behöver vi en regelbunden miljö, som i schack. Och vår ekonomiska värld är allt annat än regelbunden på längre sikt. Slumpen styr betydligt mer än vad vi tror.

De flesta människor överskattar sig själva
När vi blir tillfrågade om vi är sämre bilförare än genomsnittet svarar endast 4 procent ja. Vår övertro på oss själva gäller även för hur vi tycker att vi presterar på jobbet eller hemma med vår partner. De flesta av oss anser att vi ligger väl över genomsnittet. Tyvärr överskattar experter sig själva än mer. Och vi tror ofta på experter. När en expert vi tror på talar stängs delar av vårt eget kritiskt tänkande av.

Allt verkar logiskt i efterhand
Vi skapar berättelser om det förflutna för att förklara det som redan skett. Att det som känns logiskt vid en tillbakablick hade gått att förutsäga är en kraftfull känsla. Och illusionen av att vi förstår det förflutna skapar en övertro på vår förmåga att förutse framtiden.

Två studier visar att personer som ägnar tid åt och försörjer sig på att studera ett bestämt ämne inte levererar bättre än slumpen när det kommer till längre prognoser. Trots stor kunskap och lång erfarenhet:

  • I den första studien bad man 284 personer, som försörjde sig på att kommentera eller ge råd om politiska och ekonomiska trender, att skatta sannolikheterna för att vissa händelser skulle inträffa i en inte alltför avlägsen framtid tex: ”Vilket land skulle bli nästa stora tillväxtmarknad?”. 80 000 förutsägelser gjordes. De fick för var och en av händelserna gradera sannolikheterna för tre alternativa utfall: oförändrat läge, mer av något eller mindre av något. Resultatet: Experterna presterade något sämre än slumpen.
     
  • I den andra studien fick finansdirektörer i större koncerner i USA, under ett antal år, skatta avkastningen på S&P500 index (amerikanskt aktieindex) för det kommande året. 11 600 prognoser gjordes. Resultatet: Korrelationen mellan finanschefernas skattningar och utfallet låg lite under noll. När de menade att marknaden skulle gå ner var det lite mer sannolikt att den i själva verket skulle gå upp. 


Det är inte fel på experterna. Det är omvärlden som är oförutsägbar!
Att ge prognoser om vår ekonomiska framtid är i stort sätt omöjligt. Världen är allt annat än ett slutet system som går att förutse med kunskap och erfarenhet (som schack). De som lyckas har ofta tur även om vi gärna ser det som skicklighet. Det går mot vår natur att inte tillskriva oss skicklighet när våra prognoser slår in, och att inte skylla på saker utanför vår kontroll när prognoserna inte slår in.

Kortsiktiga trender kan förutspås och beteenden och prestationer kan förutsägas med rätt god precision utifrån tidigare beteenden och prestationer. Men man bör inte förvänta sig mer. Långsiktiga prognoser gör både du, jag och experterna lika bra/dåligt som slumpen. Ibland lyckas vi och ibland inte.

Har jag övertygat er? Troligtvis inte. Att vi inte skulle vara smarta tänkande varelser som har kontroll, kan göra prognoser, kan se mer än de flesta andra och kan påverka framtida resultat är jobbiga insikter. Fakta som ifrågasätter dessa grundläggande antagandena kan vårt intellekt helt enkelt inte bearbeta.


Skriven av: Christina Söderberg, Compricers sparekonom
Kontakt: christina.soderberg@compricer.se

De senaste artiklarna


Relaterade artiklar


Compricers Expertpanel
Ställ din fråga gällande privatekonomi
Din fråga har blivit skickad till expertpanelen.
Jämförs just nu
El
Rörligt pris, bor i villa, 37000 kWh/år
  • Lägst årskostnad 10 762 kr
  • Högst årskostnad 25 808 kr
  • Att spara 15 046 kr

Jämför här

Bilförsäkring
Hitta lägsta priset på din bilförsäkring! Du kan spara tusentals kronor på rätt val!

Jämför här

Nyheter för din plånbok
Varningen: Minusränta på våra sparkonton.
Varningen: Minusränta på våra sparkonton.
Ditt bolån. Ekonomiskolan del 8.
Ditt bolån. Ekonomiskolan del 8.
Nästan en halv miljon hushåll betalar tusenlappar i onödan för sin el
Nästan en halv miljon hushåll betalar tusenlappar i onödan för sin el

Nyhetsbrev
Få tips och råd samt aktuella ämnen om privatekonomi till din brevlåda varje vecka.

Nyhetsbrev
Tack för ditt intresse! Vi har mottagit din anmälan att få vårt nyhetsbrev.

Du kan såklart avanmäla dig när du vill.

Min Stora Dag!
Vi stödjer MinStoraDag!
Tack alla ni som jämför och låter oss hjälpa er att spara pengar.
I gengäld stödjer vi MinStoraDag!
Compricer Wiki
Lär dig om privatekonomi med Compricers Wiki.

Gå till Wikin