Ny bostad - Steg för steg

Sök bostad
Processen börjar med att du letar efter din bostad. Hemnet och Bovision är exempel på sidor där du kan söka efter din bostad. Här finns ett brett utbud och du kan specificera din sökning beroende på dina önskemål. Även de flesta stora dagstidningar samt fastighetsmäklarnas egna hemsidor är exempel på platser där du kan få information om objekt som är till salu. När du hittat ett lämpligt objekt blir nästa steg att gå på visning. I annonserna står ofta angivet när visning äger rum.

Finansiering
Det kan ofta vara bra att skaffa sig ett lånelöfte från bank eller kreditinstitut innan man på allvar ger sig in i jakten på en ny bostad. Ett lånelöfte får du från en bank eller kreditinstitut. Det anger hur mycket du har möjlighet att låna och är bra att ha innan man ger sig in i en eventuell budgivning så att du vet hur långt du som köpare kan gå. Hur mycket du som privatperson får låna är först och främst beroende av din betalningsförmåga. Här kan du jämföra bolån

Budgivning
Finns det fler än en intressent på ett och samma objekt kan budgivning bli aktuellt. Denna sker oftast via telefon i kontakt med ansvarig mäklare. I vissa fall kan budgivning även ske via Internet.

Köp
Är både säljare och köpare överens om priset skrivs kontrakt. I samband med kontraktsskrivning betalas även handpenning. Handpenningen motsvarar oftast ca 10% av köpesumman. Resterande del av summan betalas vid tillträdet. Då träffas köpare och säljare, ofta på en bank, för att slutföra affären. I samband med tillträde överlämnas även nycklar. Om köpet gäller tex villa, radhus eller fritidshus (ej bostadsrätt) tillkommer skatt, en så kallad lagfartsavgift på 1,5% av köpeskillingen. Finns det inte pantbrev sedan tidigare på fastigheten tillkommer kostnad för att ta ut nya ca 2% av lånebeloppet.

Vill du ha hjälp med dina privatekonomiska avtal?
Ring oss!

Jämförs just nu
El
Rörligt pris, bor i lägenhet, 4120 kWh/år
  • Lägst årskostnad 3 358 kr
  • Högst årskostnad 5 748 kr
  • Att spara 2 390 kr

Jämför el