6 st råd när du ska köpa bostad

När du köper hus gör du ditt livs största affär. Det handlar om mycket pengar, men också om det som ska bli ditt och familjens hem under mycket lång tid. Då är det viktigt att inte göra några fel.

Här kommer de sex bästa råden till dig som ska köpa hus och ta ett bolån.

 

1. Undersök marknaden

Kontakta mäklare som har specialiserat sig på "dina" områden för att få en uppfattning om var priserna ligger. Studera annonser och gå på visningar, då lär du dig så småningom vad du inte vill ha.

Genom noggranna förberedelser lär du dig marknaden och har lättare att ta snabba beslut, speciellt om du dras in i en budgivningskarusell.

 

2. Tala med banken innan du letar

Har du råd att köpa ny bostad? Det vet bara banken... Kontakta därför din bank innan du börjar leta och be om en realistisk kalkyl över hur mycket du egentligen har råd att låna.

 

3. Ställ krav på mäklaren

Mäklaren är ombud för både säljare och köpare, därför har du som köpare också rätt att ställa krav på mäklaren. En mäklare är exempelvis skyldig att kontrollera ägarförhållanden, inteckningar, pantbrev och servitut.

 

4. Kräv en individuell boendekalkyl

Nöj dig inte med schablonberäkningar av boendekostnaderna. I din kalkyl ska man även ta hänsyn till variationer i t ex driftskostnader. En barnfamilj gör av med mer vatten och el än en ensam pensionär. Här kan du läsa mer om hur det funkar med en bolånekalkyl.

 

5. Värdera och besiktiga huset

Som köpare har du enligt lag en omfattande undersökningsplikt och det kan vara svårt att i efterhand hävda att du inte såg felet.

Säljaren har å sin sida upplysningsplikt. Han är skyldig att upplysa om de fel han känner till.

 

6. Var beredd på extra utgifter

Det kostar pengar att köpa hus - alltså utöver själva priset. Här är listan över vilka utgifter som tillkommer:

  • Lagfarten är en handling som talar om vem som äger fastigheten. Den kostar 1,5 procent på köpeskillingen.
  • Inteckningar och pantbrev är säkerheterna för bostadslånen.
  • Värderingen och överlåtelsebesiktningen.
Betrakta det första året i huset som ett provår. Det är under den tiden ni får svart på vitt vad huset kostar. Var hela tiden beredd på det värsta, så blir allt annat en positiv överraskning.

Vill du ha hjälp med dina privatekonomiska avtal?
Ring oss!

Jämförs just nu
Bilförsäkring
Helförsäkring, Mercedes-benz 212k e 300 bluetec
  • Lägst årskostnad 7 415 kr
  • Högst årskostnad 14 172 kr
  • Att spara 6 757 kr

Jämför bilförsäkring