Hej!

När det kommer till hur bankerna gör sina kalkyler använder de flesta banker samma kalkylräntor och kalkylsystem.

Kul att du funderar på att köpa ett hus i Frankrike!

Jag skulle nog börja med att kontakta en mäklare i den delen av Frankrike det potentiella huset ligger. Många svenska byråer finns ju representerade runt om i landet. Köpprocessen för ett hus i just Frankrike skiljer sig, som du säkert vet, en del från den vi har i Sverige. Bland annat så använder man sig av en notarie som bistår processen. Vanligtvis ser processen ut enligt följande.

1. Budgivning
I de flesta fall så läggs budet under utgångspriset. I undantagsfall kan budgivning uppåt äga rum, så du som köpare har i regel god tid att försöka förhandla fram en god affär.

2. Föravtal
Föravtalet, så kallat ”compromis de vente”, är det viktigaste avtalet i hela processen eftersom det definierar samtliga villkor i försäljningen. Det kan författas av mäklaren eller av notarien. Om köparen exempelvis inte lyckas finansiera affären så faller köpet. Normalt sett betalas här köpeskillingen på 10 procent.

3. Finansiering
Du kan låna pengar av en fransk bank även vissa svenska banker accepterar köp av bostad utomlands. Kolla upp var du får bäst villkor och se över vilka andra kostnader som kan vara relaterade till köpet.

4. Slutavtal
Upprättas efter det att notarien inhämtat all nödvändig information om stadsplaner och om det finns lån och till viken summa, på̊ fastigheten. Notarien upprättar även själva lånehandlingen.

5. Ägarbevis
Köparen får ett dokument som beskriver bostaden och vem som äger den.

6. Tillträde
Du får tillträde till bostaden samma dag som slutavtalet är upprättat. Bostaden köps alltid i befintligt skick så det är viktigt att du gjort de kontroller du önskar innan tillträdet sker.

När det kommer till lånebiten tycker jag du ska börja med att kolla med din bank om de accepterar utländsk fastighet som säkerhet.

Lycka till med köpet!