Hur får du ekonomin att gå ihop som student?

Enligt en artikel i Göteborgs-Posten går de flesta studenter back varje månad. I fjol höjdes lånedelen i studiemedlet med 1000 kronor men trots detta gäller det att planera för att få ekonomin att gå ihop.
Gör en budget!
10 100 kronor per månad kostar en students vardag i genomsnitt enligt Sveriges förenade studentkårer (vård och nöjen INTE inräknat) samtidigt som studiemedel för heltidsstudier är 9 904 kronor per månad. Vem som helst kan se att ekvationen är svår att få ihop. Därför är det viktigt att titta på inkomster och utgifter och se om det går att öka de första och minska de senare.
Öka inkomsterna
- Studiemedel: Heltidsstudier ger dig 9 904 kronor i månaden, lånedelen är 7 088 kronor och 2 816 kronor är bidrag. Studiemedlet är pensionsgrundande.
- Bostadsbidrag: Du kan få bostadsbidrag om du är under 29 år eller har barn. Det är viktigt att räkna rätt här så du inte tjänar för mycket i slutändan och blir skyldig att betala tillbaka bidraget.
- Arbeta extra: Att arbeta extra under studietiden är bra både för plånboken och för att få arbetslivserfarenhet och kontakter. Hur mycket du får tjäna utan att få minskat studiemedel beror på hur många veckor du studerar och om du studerar hel eller deltid.
Studerar du 20 veckor per kalenderhalvår och studerar heltid får du tjäna 85 813 kronor under 2016 utan att dina studiemedel minskas. Läs mer här: Inkomst och fribelopp
- Stipendier: Det finns en uppsjö av stipendier du kan söka. Sök på nätet och prata med din skola.
Minska utgifterna
- Boendet: Boendet är ofta din största utgift. Fundera över om du kan dela bostad, bo kvar hemma eller få bostadsbidrag.
- Kurslitteratur: Låna på biblioteket, köp begagnat, sälj begagnat och/eller dela med flera studenter.
- Mat: Storhandla och försök att äta hemma/ta med mat så ofta du kan. Kanske en termos med kaffe för att slippa fikakostnaden varje dag?
- Skaffa bra avtal: Jämför dina avtal på el, försäkring, internetleverantör, mobilabonnemang, sparkonto och bankkort. Här finns mycket att spara genom att vara aktiv.
- Skippa bil och buss/tunnelbana/spårvagnskort om du kan cykla eller gå.
- Studentrabatter: Fråga alltid när du handlar om du får rabatt. Besök studentkortet.se för mängder av bra rabatter.
Spartips för dig och din plånbok
Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi. Varje vecka direkt till din e-post!