Hur får du ekonomin att gå ihop som student?

Christina Sahlberg
Christina Sahlberg
1 minuts läsning
Hur får du ekonomin att gå ihop som student?

Enligt en artikel i Göteborgs-Posten går de flesta studenter back varje månad. I fjol höjdes lånedelen i studiemedlet med 1000 kronor men trots detta gäller det att planera för att få ekonomin att gå ihop.


Gör en budget!

10 100 kronor per månad kostar en students vardag i genomsnitt enligt Sveriges förenade studentkårer (vård och nöjen INTE inräknat) samtidigt som studiemedel för heltidsstudier är 9 904 kronor per månad. Vem som helst kan se att ekvationen är svår att få ihop. Därför är det viktigt att titta på inkomster och utgifter och se om det går att öka de första och minska de senare.

Öka inkomsterna

 1. Studiemedel: Heltidsstudier ger dig 9 904 kronor i månaden, lånedelen är 7 088 kronor och 2 816 kronor är bidrag. Studiemedlet är pensionsgrundande.
   
 2. Bostadsbidrag: Du kan få bostadsbidrag om du är under 29 år eller har barn. Det är viktigt att räkna rätt här så du inte tjänar för mycket i slutändan och blir skyldig att betala tillbaka bidraget.
   
 3. Arbeta extra: Att arbeta extra under studietiden är bra både för plånboken och för att få arbetslivserfarenhet och kontakter. Hur mycket du får tjäna utan att få minskat studiemedel beror på hur många veckor du studerar och om du studerar hel eller deltid.

  Studerar du 20 veckor per kalenderhalvår och studerar heltid får du tjäna    85 813 kronor under 2016 utan att dina studiemedel minskas. Läs mer här: Inkomst och fribelopp
   
 4. Stipendier: Det finns en uppsjö av stipendier du kan söka. Sök på nätet och prata med din skola.

 

Minska utgifterna

 1. Boendet: Boendet är ofta din största utgift. Fundera över om du kan dela bostad, bo kvar hemma eller få bostadsbidrag.
   
 2. Kurslitteratur: Låna på biblioteket, köp begagnat, sälj begagnat och/eller dela med flera studenter.
   
 3. Mat: Storhandla och försök att äta hemma/ta med mat så ofta du kan. Kanske en termos med kaffe för att slippa fikakostnaden varje dag?
   
 4. Skaffa bra avtal: Jämför dina avtal på el, försäkring, internetleverantör, mobilabonnemang, sparkonto och bankkort. Här finns mycket att spara genom att vara aktiv.
   
 5. Skippa bil och buss/tunnelbana/spårvagnskort om du kan cykla eller gå.
   
 6. Studentrabatter: Fråga alltid när du handlar om du får rabatt. Besök studentkortet.se för mängder av bra rabatter.
Christina Sahlberg

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och två år senare debuterade hon som författare med boken “Fixa din privatekonomi” på Bokförlaget Polaris. 2021 gav hon ut böckerna “Egen ekonomi” och "Ekonomikalendern" på samma förlag. År 2022 blev hon nominerad till Årets Sparprofil.

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi. Varje vecka direkt till din e-post!

Vi har mottagit din anmälan till vårt nyhetsbrev. Du kan såklart avanmälan dig när du vill.

De senaste artiklarna

Visa alla artiklar

Relaterade artiklar


Läs vidare


Nästa artikel

Läge att binda sparpengarna för bättre ränta?

3 minuters läsning

Tveksamt är mitt svar.  Det krävs i alla fall att du funderar lite innan. När vi funderar på om vi ska binda våra bostadslån gissar vi hur hög räntan kommer att vara om några år. Trots att Riksbankens prognos visar på låg...

Föregående artikel
Adress

Postadress:
Compricer AB
Västra Järnvägsgatan 21
111 64 Stockholm

Organisationsnummer:
556655-5727
Kundtjänst

Få personlig rådgivning av våra handläggare, helt kostnadsfritt!

Telefonnummer: 08 - 5000 2000
E-post: info@compricer.se

Öppettider: 09.00 - 18.00 (vardagar)
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Vi hjälper varje dag tusentals konsumenter att spara pengar genom att jämföra och byta leverantör inom exempelvis försäkringar, el och lån. Tjänsten är helt kostnadsfri för dig och vi hjälper även till via telefon om du önskar. Vi är registrerade som försäkringsdistributör hos Bolagsverket och står under Finansinspektionens tillsyn. Du kan känna dig trygg med att använda våra tjänster.
Compricer har blivit utsedd till en av Sveriges 100 bästa sajter för åttonde gången (IDG)
Utsedd till en av Sveriges 100 bästa sajter för åttonde gången (IDG)