När är elen dyrast på dygnet?

Christina Sahlberg
Christina Sahlberg
Klocka 3 minuters läsning
När är elen dyrast på dygnet?

I den här artikeln går vi igenom varför elpriset varierar, när på dygnet elen är som dyrast och vad du behöver tänka på om du vill byta från fast eller rörligt elavtal till timprisavtal.
 

Varför varierar elpriset?


Att elpriset varierar har flera olika orsaker. Framförallt styrs det av de klassiska marknadskrafterna, utbud och efterfrågan. Vid tider när många människor använder el, till exempel en kall vintermorgon, kan priset snabbt skjuta i höjden.

Elpriset påverkas också av flera andra faktorer, till exempel:

  • Väder: Temperatur, vind och nederbörd påverkar både produktion och efterfrågan.
  • Bränslepriser: Priset på exempelvis naturgas, kol och olja påverkar kostnaden för elproduktion.
  • Tillgång på elproduktion: Hur mycket som produceras från vattenkraft, kärnkraft, vind- och solenergi.
  • Överföringskapacitet: El kan inte alltid transporteras fritt – flaskhalsar i elnätet kan höja priset lokalt.
  • Priser på utsläppsrätter: Högre pris på koldioxidutsläpp gör fossila energikällor dyrare.

Dessutom är Sverige uppdelat i fyra elområden, vilket innebär att elpriset kan variera mellan norra och södra delarna av landet – även under samma timme.

Det pris du i slutändan betalar baseras till stor del på timpriser från den nordiska elbörsen Nordpool. Med andra ord kan priset variera från timme till timme en vanlig dag, så genom att hålla lite koll och styra din elförbrukning till när priset är som lägst kan du själv påverka din elräkning.
 

När är elen dyrast på dygnet?


Ett normalt dygn är elen dyrast under de tidiga kvällstimmarna, särskilt mellan klockan 17:00 och 19:00. Det beror på att det är då de flesta av oss kommer hem från jobb och skola och sätter igång med hushållssysslor som att tvätta, diska och laga mat. Det leder till en ökad belastning på elnätet och elpriserna stiger.

Framåt kvällen sjunker priserna igen och mitt i natten, när folk ligger och sover, är elpriset som lägst.

På morgonen mellan cirka 07:00 och 09:00 blir det en ny topp när vi stiger upp, lagar frukost och gör oss i ordning för dagen. Vid lunchtid och tidig eftermiddag är priset så lågt som det blir dagtid, så har du möjlighet att vara hemma är det då du ska passa på att köra dina hushållsapparater.
 

Hur kan man sänka sina elkostnader?


För att kunna påverka din elkostnad optimalt behöver du ett timprisavtal. Då betalar du olika pris för elen varje timme och kan minska dina kostnader genom att anpassa dig efter svängningarna. På Nordpools hemsida eller via ditt elbolag kan du se aktuella priser och planera din förbrukning.

Försök att flytta energikrävande aktiviteter till tider när elpriset är lägre. Du kan till exempel passa på att tvätta, använda diskmaskinen eller ladda elbilen när priset är som lägst.

Idag finns många smarta hem-lösningar och appar som kan hjälpa dig att automatisera och fjärrstyra dina hushållsapparater. Du kan också minska elräkningen genom att undvika onödig standby-förbrukning. Många apparater förbrukar el även när de inte används aktivt. Dra ut laddare, stäng av elektroniska apparater helt eller använd smarta strömbrytare för att eliminera denna standby-förbrukning.

Det är viktigt att tänka på att du måste vara beredd att själv ha koll på aktuella priser och din förbrukning för att det ska löna sig med timprisavtal. Om du inte har möjlighet att styra din förbrukning till dygnets billigare timmar kan det bli ett dyrare alternativ än ett fast eller rörligt elavtal, där du betalar samma pris för elen oavsett när på dygnet du använder den.

Tips: Vissa elbolag erbjuder appar med påminnelser när elpriset är lågt – ett enkelt sätt att spara utan att behöva bevaka marknaden manuellt.
 

Fler lästips för dig som vill optimera din elförbrukning


Här kan du läsa mer om när elen är som billigast på dygnet, hur du får koll på din elförbrukning och sänker dina kostnader och vilket som är det bästa elbolaget.

Läst klart? Dags att jämföra elavtal!

Ange ditt postnummer nedan och hitta ett bra elavtal.

123 45
Check cirkel

Info

Christina Sahlberg

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och fyra år senare blev hon nominerad till Årets Sparprofil. Christina är dessutom författare till fyra olika böcker om privatekonomi.

Spartips för dig och din plånbok

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi. Varje vecka direkt till din e-post!

Skriv din e-postadress här
Check cirkel

Info

Läs vidare

Nästa artikel

Vad är upplupen ränta?

Klocka 2 minuters läsning

Du har säkert stött på begreppet upplupen ränta tidigare. Men vad betyder det egentligen och hur fungerar det? Låt oss ta en närmare titt på det och ge dig en djupare förståelse för vad det innebär och hur du kan beräkna det.  ...

Föregående artikel
Allt du behöver veta om betalningspåminnelse
Klocka 2 minuters läsning