Passa på att förhandla boräntan nu när…

Christina Sahlberg
Christina Sahlberg
2 minuters läsning
Passa på att förhandla boräntan nu när…

…boräntorna är låga. Orkar du inte göra det själv finns det bra hjälp att få.


Det dröjer troligtvis innan Riksbanken höjer räntan

Riksbanken sänkte reporäntan i december förra året från 1 procent till 0,75 procent. Alla banker reagerade direkt och sänkte sina boräntor. I februari beslöt Riksbanken att hålla reporäntan oförändrad på 0,75 procent.

Bäst 3-månadersränta (listränta/1 miljon) erbjuder idag (3/4) Skandiabanken med 2,59 procent. Plats två delas av BÄTTRE BOLÅN, SBAB! och Ikano Bank som alla erbjuder 2,61 procent i ränta.

Mycket tyder på bättre ekonomiska tider

Amerikanska centralbanken trappar ner stödköpen och konjunkturen i Sverige och världen ser ut att vara på väg att förbättras. Men på grund av den låga inflationen som vi har i Sverige just nu anser de flesta att det lär dröja innan Riksbanken trycker på gasen och höjer reporäntan.12 chefsekonomer/prognoschefer gav sina prognoser om reporäntan till SvD i veckan. Och de flesta tror på en höjning i mitten på nästa år. Enligt Riksbankens egen prognos kommer reporäntan att långsamt börja höjas i början på 2015.

Det finns till och med de som tror på en sänkning nästa vecka då Riksbanken kommer med årets andra beslut om reporäntan. Klockan 9:30 på onsdag den 9 april vet vi.

Prutläge – genomsnittprutaren sparar 6800 kronor om året

Har du ett rörligt lån hos banken, eller ska du ta ett nytt lån? Då har du ett utmärkt läge att pruta. Sammanställ din ekonomi och gå till flera olika banker och ställ dem mot varandra. Tips inför förhandling här.

Känner du dig osäker eller inte kan/orkar pruta själv?

Då kan du få personlig hjälp genom att använda Compricer Bolån. Vi kan hjälpa dig både om du ska ta ett nytt lån eller vill omförhandla ett befintligt lån. I genomsnitt hjälper vi våra kunder att förhandla ner befintlig bolåneränta med 40 punkter, självklart beroende på kundernas förutsättningar.

Bind inte lånen just nu!

Mitt råd är att inte binda dina lån på en längre tid just nu eftersom ränteskillnadsersättningen, den avgift banken tar ut om du löser ett bundet lån i förtid, sänks den 1 juli. Bind inte före!

Enligt Nordea så väntas de låga räntorna ligga kvar ett bra tag, samtidigt som de längre boräntorna kan börja röra sig upp tidigare.

Annika Winsth, Nordeas chefekonom, säger till privata affärer att de som funderar på att binda sina lån därför inte ska vänta alltför länge.

Jämför bolåneräntor här >>

Christina Sahlberg

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och två år senare debuterade hon som författare med boken “Fixa din privatekonomi” på Bokförlaget Polaris. 2021 gav hon ut böckerna “Egen ekonomi” och "Ekonomikalendern" på samma förlag.

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi. Varje vecka direkt till din e-post!

Vi har mottagit din anmälan till vårt nyhetsbrev. Du kan såklart avanmälan dig när du vill.

De senaste artiklarna

Visa alla artiklar

Relaterade artiklar


Läs vidare


Nästa artikel

Storbankerna tar ut skyhöga avgifter för dina pensions-försäkringar…

2 minuters läsning

Privat pensionssparande slopas – men avgifterna fortsätter och du förlorar pengar varje år År 2016 slopas avdragsrätten för privat pensionssparande. Men redan insatta pengar ligger kvar tills det är dags för pensionen. Och du fortsätter at...

Föregående artikel
Adress

Postadress:
Compricer AB
Luntmakargatan 18
111 37 Stockholm

Organisationsnummer:
556655-5727
Kundtjänst

Få personlig rådgivning av våra handläggare, helt kostnadsfritt!

Telefonnummer: 08 - 5000 2000
E-post: info@compricer.se

Öppettider: 09.00 - 18.00 (vardagar)
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Vi hjälper varje dag tusentals konsumenter att spara pengar genom att jämföra och byta leverantör inom exempelvis försäkringar, el och lån. Tjänsten är helt kostnadsfri för dig och vi hjälper även till via telefon om du önskar. Vi är registrerade som försäkringsdistributör hos Bolagsverket och står under Finansinspektionens tillsyn. Du kan känna dig trygg med att använda våra tjänster.
Compricer har blivit utsedd till en av Sveriges 100 bästa sajter för åttonde gången (IDG)
Utsedd till en av Sveriges 100 bästa sajter för åttonde gången (IDG)