Så mycket ökar inkomstpensionen 2021

1 minuts läsning
Så mycket ökar inkomstpensionen 2021

Nästa år ökar inkomstpensionen och tilläggspensionen med 0,5 procent. Läs om beskedet och hur olika grupper påverkas.

Enligt en färsk redovisning från Pensionsmyndigheten meddelas att inkomstpensionen och tilläggspensionen kommer öka med 0,5 procent 2021. Ökningen är lägre än tidigare prognos om 0,8 procent vilket förklaras med att bedömningen av pandemins effekter varierat under året.

Inkomstpensionen är en stor del av den totala pensionen för de flesta pensionärer men en mer exakt bild av den allmänna pensionen får man inte förrän vid årsskiftet då premiepensionens utveckling redovisas.

– För att få en bild av hur den totala ökningen av inkomstgrundad allmän pension blir behöver pensionärerna vänta till december då premiepensionens utveckling är känd, säger Pensionsmyndighetens analyschef Ole Settergren.

Effekterna av coronapandemin på pensionerna är svårbedömda men hittills har krisen inte påverkat pensionssystemet mer än vad en kraftig konjunkturnedgång brukar göra.
 
Ole Settergren på Pensionsmyndigheten igen:
– Coronakrisen har hittills inte påverkat pensionssystemet mer än vad en kraftig konjunkturförsvagning skulle ha gjort. Inkomstpensionerna, i likhet med de förvärvsaktivas inkomster, har en svag eller negativ utveckling men den finansiella styrkan i systemet är fortfarande stor.

Så mycket höjs pensionen för olika grupper

Pensionärsgrupp Förändring
Inkomst- och/eller tilläggspension utan garantipension eller bostadstillägg + 0,5 %
En del garantipension + 0,5-0,6 %
Ingen eller låg inkomstpension med garantipension och/eller bostadstillägg + 0,6 %


Omräkningen av premiepensionen blir känd i december vilket kommer påverka den totala pensionen för de som berörs av den.

Utöver uppräkningen av den allmänna pensionen finns en proposition från regeringen om ett inkomstpensionstillägg. Läs mer på Höstbudgeten 2020. Förslaget väntas godkännas av riksdagen under hösten och kan maximalt ge 600 kronor mer i plånboken före skatt per månad.

Garantipensionen som styrs av prisbasbeloppet ökar med 0,6 procent för de som enbart har garantipension.

Källa: Pensionsmyndigheten – Inkomstpensionen ökar med 0,5 procent 2021

Skriven av Mikael Karlsson på Finansportalen

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi. Varje vecka direkt till din e-post!

Vi har mottagit din anmälan till vårt nyhetsbrev. Du kan såklart avanmälan dig när du vill.

De senaste artiklarna

Visa alla artiklar

Relaterade artiklar


Läs vidare


Nästa artikel

Hur flyttar jag aktier från depå till ISK?

1 minuts läsning

Eftersom du skriver att du är medveten om att skatt uppstår när vinster görs så antar jag att du syftar på att sälja aktier från din depå till ett annat konto du har. Om du har aktier i en depå och vill flytta över dem till ett inves...

Föregående artikel
Adress

Postadress:
Compricer AB
Västra Järnvägsgatan 21
111 64 Stockholm

Organisationsnummer:
556655-5727
Kundtjänst

Få personlig rådgivning av våra handläggare, helt kostnadsfritt!

Telefonnummer: 08 - 5000 2000
E-post: info@compricer.se

Öppettider: 09.00 - 18.00 (vardagar)
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Vi hjälper varje dag tusentals konsumenter att spara pengar genom att jämföra och byta leverantör inom exempelvis försäkringar, el och lån. Tjänsten är helt kostnadsfri för dig och vi hjälper även till via telefon om du önskar. Vi är registrerade som försäkringsdistributör hos Bolagsverket och står under Finansinspektionens tillsyn. Du kan känna dig trygg med att använda våra tjänster.
Compricer har blivit utsedd till en av Sveriges 100 bästa sajter för åttonde gången (IDG)
Utsedd till en av Sveriges 100 bästa sajter för åttonde gången (IDG)