
Kredit innebär att låna pengar eller få tillgång till varor och tjänster med betalning vid ett senare tillfälle. Det är en ekonomisk överenskommelse där en kreditgivare lånar ut en summa pengar till en kredittagare, som sedan återbetalar beloppet enligt överenskomna villkor.
Kredit betyder lån
Kredit är en viktig del av vår moderna ekonomi och kan ses som ett lån eller en skuld där den som ger krediten (kreditgivaren) tillåter den som tar emot krediten (kredittagaren) att låna en summa pengar under en viss tid.
Kreditgivaren kan vara en bank, ett finansinstitut, företag eller någon annan part som erbjuder krediter. När kredittiden är slut betalar du tillbaka pengarna, inklusive ränta och eventuella avgifter.
Olika typer av krediter
- Lån: Den form som många tänker på när de hör begreppet kredit. Innebär att du får en summa utbetald och återbetalar enligt de villkor som är överenskommet. Vanliga lån är privatlån, bolån och billån.
- Kontokredit: En kontokredit är en form av kredit där du får ett kreditutrymme som du kan använda vid behov. Du betalar endast ränta på det belopp du använder och kan återbetala när det passar dig. Det ger dig flexibilitet och möjlighet att hantera krediten utifrån dintt behov.
- Delbetalning: Delbetalning är när du köper en vara eller tjänst och väljer att dela upp betalningen över en längre tid. Det kan vara användbart när du vill göra större inköp, som elektronik eller möbler, men inte har hela beloppet tillgängligt direkt. Var noga med att kontrollera delbetalningens villkor och eventuella avgifter innan du väljer denna typ av kredit.
- Kreditkort: Ett kreditkort, som kan ges från din bank eller en annan kreditgivare, ger dig möjlighet att göra köp på kredit och betala tillbaka beloppet vid en senare tidpunkt. Du kan använda kreditkortet för att betala i butiker, online eller ta ut kontanter från en bankomat. Tänk på att betala räkningen du får i tid för att undvika eventuella höga räntor och avgifter.
Din kreditvärdighet påverkar
Din kreditvärdighet är en bedömning av din förmåga att betala tillbaka lån och skulder i tid. Ju bättre din kreditvärdighet är, desto större möjligheter har du att få en kredit med bättre villkor och lägre ränta. När du ansöker om ett lån tas alltid en kreditupplysning på dig för att kolla din aktuella betalningsförmåga, det vill säga din kreditvärdighet. Detta kan ske med UC eller ett annat kreditupplysningsföretag.
Bra saker att tänka på angående kredit
När du tar en kredit är det några viktiga saker att tänka på:
- Budget: Innan du tar på dig kredit bör du alltid se över din ekonomi och skapa en realistisk budget. Fundera på om du behöver lånet och om du kan betala av det.
- Räntesatser: Jämför alltid räntesatserna för olika krediter innan du bestämmer dig. En lägre ränta kan spara dig mycket pengar på lång sikt. Tänk också på att de flesta lån- och kreditgivare sätter en individuell ränta beroende på din specifika situation.
- Lånevillkor: Läs alltid noggrant igenom lånevillkoren innan du skriver under. Se till att du förstår alla kostnader, avgifter och återbetalningsvillkor innan du åtar dig något lån.
- Återbetalning: Var noga med att göra dina återbetalningar i tid. Det hjälper till att upprätthålla en god kreditvärdighet och undvika dyra extrakostnader.
Risker med krediter
Att ta krediter innebär en risk för dig som ska låna pengar. Exempelvis finns det en risk att du kanske inte kan betala tillbaka skulden i enlighet med de överenskomna villkoren. Det kan leda till ekonomiska svårigheter, ytterligare skuldsättning eller till och med personlig konkurs.
Ränterisken är en annan risk, då räntan kan öka och göra det svårare för dig att hantera återbetalningarna. Det är viktigt att vara medveten om dessa risker och noga överväga din förmåga att hantera och återbetala en kredit innan du tar på dig skulder.
Bra lästips för dig som funderar på att ta en kredit
Här kan du läsa om hur en kreditupplysning fungerar, vad en UC-Score är och hur du kan räkna ut månadskostnad på lån. Lär dig om konsumentkreditlagen som bestämmer vilka rättigheter du har som låntagare samt vilka regler som gäller vid krediter i räntelagen.

Om skribenten
Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.
År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och fyra år senare blev hon nominerad till Årets Sparprofil. Christina är dessutom författare till fyra olika böcker om privatekonomi.
Spartips för dig och din plånbok
Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi. Varje vecka direkt till din e-post!