Hej!

Tack vare att du jobbar extra har du en månadsinkomst som är högre än för många studenter. Att ekonomin ändå känns knapp beror ju till viss del på att din bostadskostnad tar upp en stor del av dina inkomster. Det är bra att du har möjlighet att spara 1 000 kronor i månaden, speciellt eftersom du bor i en bostadsrätt. Mycket kan gå sönder som du måste stå för själv, kylskåp, spis, dator osv. Har du ingen buffert sedan tidigare bör du se till att bygga upp en sådan. Den behöver vara lättillgänglig och därför finnas på bankkonto eller motsvarande där risken är låg.

När ekonomin är så knapp som den ofta r under studenttiden är det svårt att göra några avsättningar till långsiktigt sparande eller större investeringar. Det finns ingen anledning att du ska ta en hög risk med ditt sparande bara för att hoppas få göra ett klipp. Du måste se till att du har kvar dina pengar. Det är inte avkastningens storlek som ger dig ökat utrymme utan ditt sparande och framförallt hur stora dina utgifter är.

Vill du öka utrymmet på annat sätt kan du fundera över om du kan dela boendet med en kompis. Då skulle du inte bara få en lägre boendekostnad utan även kostnader för tidning, tv etc skulle kunna bli lägre om ni delar på dem. Naturligtvis är även andra tips användbara: se över olika typer av abonnemang och avtal, t.ex. mobil, kanalutbud, prenumerationer, försäkringar. Kanske ska du till och med avsluta något. Bland vardagskostnaderna är maten den största utgiften. Där finns en hel del att dra ned på, men kan kräva mer planering och tid för att laga mer mat hemma.

Ylva Yngveson
Privatekonom
Swedbank