sa kronprinsessan till Daniel när han friade. Förra året var det 48 000 par som sa ja till varandra. Allt fler verkar vilja gifta sig. En fin kärleksgest för att visa att man hör ihop och ett underbart tillfälle att ordna en fest. Bröllop är fantastiskt, om det så är litet eller stort. Borgerligt eller i kyrkan. Ofta är det smart juridiskt också. Till exempel då man har enbart gemensamma barn.

Nu är hela Stockholm och Ockelbo i bröllopsyra inför kronprinsessbröllopet och förberedelserna pågår för fullt. Tänk Daniel, som med glimten i ögat, önskade sig ett litet bröllop vid intervjun i förlovningssoffan. Nu blir det ju inte riktigt som han önskade. Storkyrkan lär bli fullsatt. Att kungliga bröllop kostar miljoner är ju inte så förvånansvärt. Men det går att gifta sig nästan ”kungligt” med liten budget också. Enligt traditionen ska bruden ha något gammalt, något nytt, något lånat, något blått på sig. Skrockfull eller inte så finns det smarta lösningar för ekonomin, till exempel välja en secondhandbutik för blivande brudar, hyra brudgummens klädsel, låta någon god vän eller släkting skjutsa brudparet i sin fina bil, bjuda på kall buffé som går att tillaga i förväg antingen själv eller catering etcetera.

Det finns en stor spridning på hur mycket man lägger på sitt bröllop. Plånboken och inkomsterna styr. I storstäderna är det vanligare med dyra bröllop, visar en undersökning som vi på Institutet för Privatekonomi på Swedbank har låtit göra. Där lägger omkring en femtedel mer än 100 000 kronor på sitt bröllop. Annars lägger brudparen i genomsnitt 54 000 kronor på sina bröllop. Mest pengar läggs på festen – 35 000 kronor i genomsnitt – sedan ringarna. De allra flesta tar av sparade pengar. Förr var traditionen att brudens föräldrar stod för bröllopet. Det förekommer idag också att föräldrarna bidrar, speciellt när båda gifter sig för första gången och framförallt till festen. Och lite mer vanligt av brudens föräldrar än brudgummens!

Att låna till bröllopet? Nja, det är bara en procent av paren som lånar och fyra procent som kombinerar lån och sparande. Det tolkar jag som att de är bra på att planera sina kostnader. Att ta lån till ett bröllop kan ju bli ganska drygt att betala.

Bröllopsresan hur blir det med den? Ungefär hälften av brudparen åker på bröllopsresa och den genomsnittliga kostnaden ligger på 22 000 kronor. Fyra av fem par åker utomlands och majoriteten håller sig inom Europa.

I vår undersökning fick vi veta att vart tionde par som gifter sig är 55 år eller äldre. Och på tv-nyheterna häromkvällen sa de att det blir allt vanligare att gifta sig efter 65. Ett par intervjuades som gift sig när de var 86 respektive 89 år. Även om det för dem påverkar pensionen negativt så vill de visa utåt att de menar allvar. Tänk att få uppleva denna lycka så sent i livet. Störst av allt är kärleken!

Ylva Yngveson
Privatekonom
Swedbank