En snabbkoll, ett sms och deklarationen är klar!

Vilken utveckling! För inte så många år sedan var det rena hantverket att deklarera – i ordets rätta bemärkelse. Jag har tidigare deklarerat åt kunder och då kunde det se ut så här: Utan skrivmaskin och digitala handlingar så fyllde jag för hand i deklarationen med två kopior och karbonpapper emellan. (Vet en tonåring idag ens vad ett karbonpapper är?) Fast först var jag tvungen att skriva ett utkast med blyerts. Jag behövde kunna sudda eftersom man kunde flytta olika poster, t.ex. låneräntor mellan makar, så att slutskatten påverkades. Tur för mig att jag tycker det är kul att räkna, för sedan gällde det att också göra skatteuträkningen för hand, vilken oftast brukade stämma på kronan. Ett hantverk som var roligt, men ineffektivt!

Vilka effektivitetsvinster vi har gjort på rätt kort tid!

Jag kan inte låta bli att reflektera över att vi ofta i det här landet accepterar att göra saker den hårda vägen. I USA tror jag att man ständigt ser till att underlätta för sig. Kanske en hälsorisk i vissa fall, men ändå! Det kanske finns en mental skillnad som leder till en skillnad i entreprenöriell drivkraft.

Jag njuter av alla förbättringar och förenklingar i vardagen. Internet är ju helt enkelt underbart som verktyg och hjälpmedel! Skruvdragare, sladdlös telefon, excel, frysta laxportioner, autogiro, air-condition i bilen, digitala kameror, play-tv, osv , osv. Och skönt är förstås att all pappershantering har kunnat förenklas. För deklarationen har det dock lett till att det årliga tillfället till genomgång av ekonomin antagligen gått förlorat. Det är för långt mellan kontrolluppgifter och 2 maj och för liten anledning att jobba med siffrorna från förra året. Dessutom finns inte längre tillgångar och skulder sammanställda.

Så därför kan det finnas anledning att själv boka in en stund i almanackan för årlig genomgång. Utnyttja excel, internetbank, senaste lönebesked och ev, deklarationen. Hur kan ditt resultat bli i år? De flesta får högre utgifter i år, genom höjd ränta, höjda mat- och energipriser. Behöver du förbättra ditt resultat så ska du bestämma dig för hur du ska göra. Blir likviditeten snedvriden därför att du inte betalar rätt skatt direkt? Du vet väl att du kan ansöka om skattejämkning när som helst under innevarande år. Hur utvecklas sedan din balans på tillgångssidan under året? Vad blir det av ditt sparande och dina skulder efter nysparande, amorteringar, nya lån och ev värdestegring? Skapar du det utrymme du har behov av framöver? Med lite planering och koll på läget kan du bli den som styr din tillvaro och inte vara den som riskerar att bli offer. Allt för din egen skull! Men alla hjälpmedel till trots kan det ändå krävas lite av eget hantverk.

Ylva Yngveson
Privatekonom
Swedbank