Vill du ha hjälp? Ring oss! 08-5000 2000

Krönika - Skilsmässa – en dyr affär

Privatekonomi  / 
Gick nyss in på SCB:s webbsida för att se vad som låg bakom den senaste ökningen i inflationstakten. Blicken fastnade på en blänkare: ”Snart är det den 11 november 2011. Att gifta sig på ett rytmiskt datum har ökat i popularitet.” Ser man detta som ett slags lyckotal som ökar chansen för ett livslångt lyckligt äktenskap? En rapport om giftermål och skilsmässor fanns bakom länken. Under 2010 lovade drygt 50 000 par varandra evig kärlek medan knappt hälften så många äktenskap upplöstes.

På våren för ungefär ett och ett halvt år sedan, strax före Prinsessan Victoria och Prins Daniel gifte sig, gjorde vi på Institutet för Privatekonomi en undersökning kring bröllop. Undersökningen visade att den viktigaste orsaken till att man väljer att gifta sig är kärlek. Därefter följde att det är en bekräftelse på parrelationen, att man gör det av juridiska skäl, och att det är roligt med bröllop och fest.

Jag kan inte låta bli att fundera på om något av dessa skäl ger bättre förutsättning än övriga för ett livslångt och lyckligt äktenskap. Att man gifter sig av kärlek låter ju definitivt betydligt mer lyckligt hållbart än argumenten att man gifter sig av juridiska skäl eller för att det är roligt med bröllop och fest. Men samtidigt behöver det ju inte alls vara så. Det kan ju såklart vara så att de som väljer att gifta sig av juridiska skäl eller för att det är roligt med bröllop och fest älskar varandra lika mycket, eller till och med mer, än de som väljer att gifta sig av kärlek… bara det att de tycker att kärleken inte behöver bekräftas genom en vigsel. För kärlekens skull kan de lika gärna vara sambor eller särbor. Nej, orsaken till varför många äktenskap slutar i skilsmässa står inte att finna i vår undersökning. Men jag tycker att det skulle vara väldigt intressant att få veta vilka orsaker som ligger bakom kärlekens upphörande och äktenskapens upplösning. De verkliga skälen. Tänk om det skulle vara dålig koll på ekonomin eller avsaknad av gemensamma värderingar för ekonomin? Jag har ett vagt minne av att jag någon gång har sett en undersökning som visade att bråk om pengar låg högt upp bakom varför man grälar eller varför man skiljer sig (minns inte riktigt vilket det var men skulle nog kunna gälla för båda). I så fall skulle många skilsmässor kanske kunna undvikas om man pratar mer med varandra om pengar, och helst tidigt i relationen.

Här på Institutet för Privatekonomi har vi inte heller gjort någon undersökning som tar reda på varför man skiljer sig. Däremot gör vi återkommande beräkningar på vad det kan kosta att skilja sig. För ett par med två barn kan det handla om närmare 10 000 kronor per månad, tillsammans. Givet vissa förutsättningar som att de båda bor i var sin hyreslägenhet men behöver var sin bil efter separationen. Det blir drygt en miljon kronor sett över en tioårsperiod.

Även om ekonomin inte behöver eller ska styra beslutet att skiljas eller inte så är det ändå viktigt att vara medveten om att en skilsmässa påverkar ekonomi, och nästan alltid till det sämre. Att det blir mindre pengar över efter en separation beror till stor del på att ytterligare en bostad behövs, men också på att en till bil kan behöva införskaffas och att fasta utgifter för till exempel hemförsäkring, telefon, tv, internet och dagstidning inte längre kan delas. Jag vill än en gång påpeka att det här inte ska avgöra om man skiljer sig eller inte. Det viktiga är att man förberedd.

Hur mycket ens personliga ekonomi påverkas/försämras av en skilsmässa beror så klart på en massa omständigheter och också på om man i framtiden träffar någon ny partner. Klart är i alla fall att en skilsmässa sannolikt blir en betydligt större smäll för hushållskassan än vad en inflationstakt på 2 till 3 procent blir…:-)

Maria Ahrengart
Privatekonom
Swedbank
Maria Ahrengart
Maria Ahrengart
Privatekonom Swedbank
Fler frågor och krönikor

Fråga: Kan man jobba som icke anställd och få lön och betala skatt på ett korrekt sätt även om man inte har en enskild firma?

Privatekonomi  / 
Jag tolkar din fråga som om man kan driva ett företag utan att faktiskt ha ett eget företag. Det finns företag som tar hand om fakturering, moms med mera och betalar ut en slutgiltig peng till ditt konto....
Magnus Hjelmér
Magnus Hjelmér
Vardagsekonom ICA Banken

Fråga: Hur stor buffert ska man ha?

Privatekonomi  / 
Hej familjen Setterlund! Jag önskar att jag kunde ge er en exakt summa. Det knepiga svaret är nämligen att det beror på. Saker som påverkar är t ex hur stora utgifter ni har, vilket skick huset är i, om...
Emma Persson
Emma Persson
Privatekonom Länsförsäkringar

Fråga: Hur mycket får barn i 10-års ålder i månadspeng i snitt i Sverige?

Privatekonomi  / 
Hej! Vecko- eller månadspeng är ett bra sätt att tidigt få barn att förstå pengarnas värde, att spara och prioritera. Rekommendationer på beloppet tycker jag att man ska se som riktlinjer och anpassa...
Magnus Hjelmér
Magnus Hjelmér
Vardagsekonom ICA Banken

Fråga: Hur vet man om man kan få skuldsanering? Vart vänder man sig för hjälp?

Privatekonomi  / 
Är du svårt skuldsatt kan skuldsanering vara enlösning för att få ordning på din ekonomi. Under tiden en skuldsanering pågår betalar du så mycket du kan på dina skulder under några år. När tiden för skuldsaneringen...
Sharon Lavie
Sharon Lavie
Familjeekonom Ikano Bank

Fråga: Ärver alltid föräldrar sina barn eller kan även syskon ärva?

Privatekonomi  / 
Under förutsättning att den avlidne inte har några barn eller make/maka och inte har skrivit testamente som säger något annat ärver så ärver föräldrar sina barn.
Magnus Hjelmér
Magnus Hjelmér
Vardagsekonom ICA Banken
Compricer Compricers Expertpanel
Ställ din fråga gällande privatekonomi
Din fråga har blivit skickad till expertpanelen.
Compricer Jämförs just nu
Bilförsäkring
Halvförsäkring, Bmw 525xd touring bmw 525xd touring
  • Lägst årskostnad 7 944 kr
  • Högst årskostnad 12 792 kr
  • Att spara 4 848 kr

Jämför här

Compricer Bilförsäkring
Hitta lägsta priset på din bilförsäkring! Du kan spara tusentals kronor på rätt val!
Bilförsäkring

Jämför här

Compricer Senaste nyheterna
2019-05-22

Det skrev Privata affärer i en artikel förra veckan. Vi tog fram prisexempel på några MC-försäkringar till dem som visar just på hur stora prisskillnader det är mellan likvärdiga försäkringar.

Läs mer här

Compricer Vi stödjer MinStoraDag!
Tack alla ni som jämför och låter oss hjälpa er att spara pengar.
I gengäld stödjer vi MinStoraDag!
Min Stora dag
Compricer Compricer Wiki
Lär dig om privatekonomi med Compricers Wiki.

Gå till Wikin