Hej!
Här kommer de punkter jag tycker är viktigast att du tänker på:

1) Bind inte upp för stor del av din inkomst i boendet
Det är viktigt att du har bra koll på din ekonomi. Fundera på vad du betalar för boendet i dag. Hur mycket mer kan du lägga? Behöver du spara in på något annat? Kan du det? Konsumentverket har en bra budgetkalkyl du kan använda. Har du inte full koll på ekonomin kan du spara kvitton och skriva upp vart dina pengar går under en månad. Lägg inte för stor andel av din inkomst på boendet eller andra fasta utgifter. Det finns säkert mycket annat du vill göra i livet. Därför kan du överväga att välja en mindre och enklare bostad. Du behöver ju inte skaffa drömboendet på en gång.

Sedan tycker jag att du ska boka tid med ett par olika banker och diskutera dina bostadsplaner med dem. Ansök om ett lånelöfte så att du vet hur mycket du får låna.

2) Rusta dig för oförutsedda händelser
Det är mycket som kan hända i livet och äger du din bostad tar det oftast längre tid att snabbt minska bostadskostnaderna. Ta reda på exakt hur mycket pengar du får om dina inkomster skulle minska, till exempel om du blir sjuk eller arbetslös. Var med i en A-kassa. Då får du upp till 11 000 kronor per månad om du blir arbetslös. Är du med i ett fackförbund kan du få mer eftersom en inkomstförsäkring kan ingå i medlemsavgiften.

Spara till en buffert om du inte redan har gjort det. Då har du en reserv om du blir arbetslös, behöver laga en tand eller om något i lägenheten skulle gå sönder. Börja med att ha åtminstone en månadslön som buffert.

3) Läs på om bostadsköp
Nästa steg är att du läser på ordentligt vad du behöver kolla innan du köper bostad. På den oberoende sajten www.omboende.se finns det mesta du behöver veta om att köpa bostadsrätt. Som köpare är du skyldig att undersöka bostaden noga. Du kan inte få ersättning för fel som du borde ha upptäckt. När du köper bostadsrätt är det också viktigt att föreningens ekonomi är stabil och att styrelsen fungerar bra. Fråga grannar, läs årsredovisningen och be att få träffa någon eller några i styrelsen. Fråga också om det är större renoveringsarbeten på gång eller om föreningen planerar att höja månadsavgiften.

Lycka till med bostadsköpet!

Bodil Hallin
Familjeekonom, Ikano Bank