Några nya fräscha poäng på en högskola eller yrkeshögskola tycker jag är en riktigt god investering. Det gör det dig mer attraktiv på arbetsmarknaden och ger dig förmodligen en bättre löneutveckling många år framöver. Dessutom är det intressant och utvecklande. För 25 000 kronor kan du vara tjänstledig på 25 % och studera på kvartsfart en hel termin.

En bra affär
Visst minskar inkomsten om du är tjänstledig, men det rör sig inte om några astronomiska summor. Har du en månadslön på 25 000 kr före skatt minskar din lön med 4 383 kr/mån efter skatt när du är tjänstledig på 25 %. På fem månader handlar det om cirka 22 000 kronor.
Med en färsk utbildning i bagaget är det lättare att få löneökning. Kan du öka din lön med 500 kr/mån före skatt får du ut cirka 300 kr mer per månad efter skatt. Då tar det sex - sju år att få igen de pengar du satsat.

Finansiera dina studier
Du kan ansöka om studiestöd från CSN om du studerar på minst 50 %. Studiestödet består av en bidragsdel och en lånedel. Du kan ansöka om enbart bidragsdelen. Läs mer om studiestöd på CSN.se
Prata med din arbetsgivare. Får du använda en del av din arbetstid till att plugga, kan arbetsgivaren hjälpa till att betala kurslitteratur eller kan arbetsgivaren gå med på att betala in lika mycket till din pension som om du hade jobbat heltid? Arbetsgivaren behöver ju faktiskt inte lägga pengar på andra kurser och utbildningar när du pluggar gratis på en högskola.
Kolla med ditt fackförbund. Där kan du ansöka om ersättning för kurslitteratur och andra kostnader.

Allt du behöver veta om studier
På Högskoleverkets sajt Studera.nu kan du söka och jämföra utbildningar, anmäla dig till högskoleprovet och få svar på de flesta frågor du kan tänkas ha om studier. Ansökan till höstens utbildningar ska vara inne senast 15 april.

Bodil Hallin
Familjeekonom, Ikano Bank