Under semestern sitter jag på altanen och läser i ett pressmeddelande från slutet av juli att allt fler gör avdrag för rot- och rutarbete, och jag blir glad. Under första halvåret 2012 var antalet köpare av rutarbete ca 313 000 personer, en ökning med nästan 22 procent eller drygt 55 000 personer jämfört med första halvåret 2011. Antalet köpare av rotarbete var samma period ca 540 000 personer, en ökning med 7 procent eller drygt 35 000 personer.

Mitt hushåll tillhör den växande skara hushåll som utnyttjar skattereduktionen för rot- och/eller rutarbete. Framför allt är det hjälp med städning (rut) som vi köper. Men vi bor i hus, om än i ett radhus, och skulle förmodligen få ett bättre fungerande hushåll (och kanske även hus…) om vi köpte en hel del rot-tjänster också. För trots att vi numera köper hjälp med att ytstäda vårt radhus varannan vecka badar vi knappast i oceaner av överskottstid. Åtminstone känns det ofta som om det finns en oändlig mängs saker att fixa med och sköta om. Det ska städas, rensas ut urvuxna barnkläder, införskaffas nya kläder inför varje terminsstart och vädersäsong, och så är det mycket övrig vardagsruljans som planering av matinköp (två sidor i anteckningsblocket), själva matinköpen (två timmar på Ica Maxi i rusningstid, visserligen ingår ofta körtid och letande av ledig parkeringsruta då, men ändå, tiden kunde ju ha använts till något annat…), och så ska man hinna rensa bort gamla leksaker, göra rent kyl och frys, skjutsa barn till och från olika aktiviteter och kompisar, och hit och dit. Och allt det här är förstås helt ok, till och med fantastiskt bra. Jag är i grunden väldigt glad för att jag behöver göra allt detta. Även om det innebär att vardagen är mer eller mindre konstant fullbokad så fattar jag naturligtvis ändå att jag är lyckligt lottad.

”Problemet” med just marknaden för hemstädning är att det är en typ av arbete som går att utföra själv om man inte köper tjänsten (om än arbetet inte blir lika väl utfört när man gör det själv). Många hushåll som köper hjälp med städning köper ca fyra timmars städhjälp varannan vecka. Utan rutavdraget skulle det kosta ca 3 600 kronor per månad. Rent tidsmässigt motsvarar fyra timmars arbetstid varannan vecka den tid man själv kan frigöra genom att arbeta fem procent mindre, t.ex. gå ner från heltidsarbete till 95 procent. För att det ska löna sig att du jobbar heltid och köper städtjänsten krävs det alltså, något förenklat, att de extra 5 procenten som du jobbar ger dig minst 3 600 kronor efter skatt. Vid en genomsnittlig kommunalskatt 32,8 procent krävs det en månadslön på över 170 000 kronor för att det ska löna sig att jobba heltid och köpa städhjälp istället för att gå ner till 95 procents tjänst och städa själv. Den höga lönen som krävs för detta – hur många i Sverige har ens en sådan lön…? - visar om inte annat hur svårt det borde vara för hemtjänstbranschen (och liknande) att växa utan skattesubventioner, givet den beskattning vi har i Sverige idag. Så rut- (och rot-) avdragen är välmotiverade av flera skäl. Inte bara för att de underlättar min vardag.

Maria Ahrengart
Privatekonom
Swedbank