I våras blev jag mamma för första gången vilket var helt fantastiskt. När jag stod inför faktumet var det självfallet många tankar som snurrade i huvudet. I första hand funderade jag över hur jag på bästa sätt kunde ge mitt barn en bra start i livet; kärlek, trygghet och en solid värdegrund att stå på. Kanske självklarheter men ändå så viktiga.

Lämnar den här gången över till min kollega Nathalie Green, Press och PR ansvarig SPP Fonder

Vad som kanske är lätt att glömma bort är saker av mer praktisk karaktär, som naturligtvis aldrig kan bli så viktiga som kärleken från en förälder, men som ändå kan skapa en form av trygghet. Jag tänker till exempel på den ekonomiska tryggheten och att möjligheten att ge mitt barn ett bra startkapital. Ju tidigare jag börjar spara till mitt barn desto större möjlighet har kapitalet att också växa.

När jag själv var i tonåren var jag ständigt i behov av pengar, det fanns hur mycket som helst att göra och allt kostade. Pengar till resor, kläder och andra nöjen jobbade jag ihop på egen hand på Posten, både kvällar efter skolan och under somrarna. Att skaffa sig ett arbete tidigt i livet är nyttigt och något jag önskar även mitt eget barn. Ett utomordentligt sätt att lära sig hantera pengar och budgetera för kläder, nöjen och andra kostnader. Att börja spara till mitt barn handlar för mig inte om att bidra till nöjen, det förutsätter och hoppas jag att han klarar själv. Däremot skulle jag vilja kunna hjälpa till lite grann med de större kostnaderna som förhoppningsvis hjälper honom att bygga sin framtid. Idag har många unga svårt att hitta boende, oavsett om det är att hyra eller köpa en egen bostad. Det handlar om väsentliga summor där varje sparad krona hjälper till på vägen, när det är dags att flytta hemifrån är ett startkapital mycket värt men ingen självklarhet.

Även om startkapitalet är litet så är det alltid bättre än inget alls." Många bäckar små" som man brukar säga. Årets julklapp är ett par hörlurar. Varför inte ta tillfället i akt att istället se till att klappen under granen innehåller något väsentligt mer hållbart och långsiktigt? Alla har olika förutsättningar, men att det är ett litet belopp som fylls på då och då spelar ingen roll. Det viktigaste är att komma igång. Ett sparande som börjar tidigt har bättre förutsättningar till utväxling. På lång horisont finns större utrymme att ta lite högre risk och därmed ökar chanserna till god avkastning. Mitt nyårslöfte i år blir att komma igång med ett sparande till mitt barn, ett hållbart sparande som blir en investering både i mitt barn och i en hållbar framtid.

God Jul och Gott Nytt År önskar vi på SPP!

Nathalie Green, Press och PR ansvarig SPP Fonder