I dagarna föds 70 000 vuxna. Jag tänker på alla som börjar på universitet och högskolor. Grattis! Förutom ny skola tar många steget ut i vuxenlivet och sitt livs första egna ekonomi. Inkomsten på 99 040 kronor per år är ett jätteansvar för den som tidigare bara fingrat på hundralappar.

I familjens trygga hamn behöver du som 18-åring sällan bry dig så mycket. Föräldrarna står ju där med öppna famnen. Men som ung vuxen i en främmande universitetsstad ska både mat, böcker, busskort, försäkring, träningskort och nöjen rymmas i plånboken. Då måste man skaffa koll. På vuxensvenska säger vi budget.

Första rådet är ”Prioritera inte allt”. 99 040 kronor är enormt mycket pengar för ovana händer, men de kan ta slut snabbt för den som inte bryr sig. Uppdraget för den nya studenten handlar alltså inte bara om att komma i tid ur säng och till skolan. Du ska också hushålla med dina pengar och det är något annat. Det måste vi erkänna. Studenten är nu både ekonomichef, kök- och träningscoach i sin egen vardag. I praktiken innebär det att vi måste välja bort. För idéerna och behoven är alltid större än plånboken. Det kan låta tråkigt, men är den krassa verkligheten. Och inkomsterna är ofta ganska fixerade. Utgifterna är istället spelplanen där du som student kan briljera och imponera. Se utgifterna som ett val, där du har möjlighet att välja det du tycker är viktigt. Det som får dig att må bra.

Du kan välja bort att äta lunch ute för att ha råd att på kvällen ta två öl. Du kan (och bör) välja bort tobakskonsumtionen så blir det två-tre öl. Cykla istället för att ta bussen och du kan äta lunch ute två dagar i veckan… Bara fantasin sätter gränser.

Här några grepp för en students budget (och alla andras):

1. Ha full koll på de största utgifterna. Där kan du göra störst skillnad. De står för 80 procent av utgifterna. Skaffa full koll på bostad och fritid så har du halva budgeten i hamn. Dela gärna på de här utgifterna med någon annan.
2. Bli inspirerad: Gå in på http://www.hallakonsument.se/budgetkalkylen/ och jämför med snittsvensken i samma situation. Prioritera. Vad är extra viktigt för dig och vad kan du å andra sidan dra ned på? Alla prioriterar vi olika. Ett tips är att dela upp budgeten i veckobudget så blir det både enklare och roligare att följa.
3. Skaffa handbroms i budgeten. Lista utgifterna som du ögonblicken kan kapa bort, om du kommer i ekonomisk knipa.
4. Gör plats för en reserv i budgeten. Överraskningar kommer alltid. Tål vi inte dem kan vi tvingas till hemskt dyra lån.
5. Fundera på hur du kan öka dina inkomster. Skaffa ett extrajobb eller ta mer ansvar på ditt befintliga. Det behöver inte ta mer tid.

Sist men inte minst, grattis! Att plugga vid universitetet är fantastiks stimulerande och lärorikt. När du sedan kommer ut kommer du vara fullproppad med ny kunskap, nya vänner och erfarenheter. Och så fort du får din första lön kommer du dessutom tycka att du är enormt rik. Du har ju klarat flera år på en mager studentbudget!

/Johanna Kull