Det finns två anledningar till att jämka – 1. pengarna behövs i din vardag 2. Du kan placera dem på ett bättre konto och få ränta/ eller avkastning (räntan på skattekontot är noll).

Svaret beror därför på hur mycket pengar du får tillbaka varje år på skatten och vad du tänker göra i stället med pengarna. Om det handlar om ett par tusenlappar, innebär jämkningen att du får några hundralappar extra varje månad. Handlar det om större belopp så finns det större anledning att begära jämkning.

Om dessa pengar behövs i din vardag och gör att du slipper krediter och lån så skulle jag säga att du ska jämka eftersom du kan slippa dyra räntor och avgifter.

En annan anledning att jämka är att du inte får någon ränta alls på skattekontot. Då är det bättre att dessa extra pengar går in på ett sparande med ränta eller ännu bättre i ett långsiktigt sparande som kan generera dig avkastning. Här gäller det dock att du verkligen avsätter pengarna varje månad.

Om du inte har någon plan för pengarna och de bara halkar in på lönekontot och rinner mellan fingrarna kan det nästan vara bättre att ha dom på skattekontot som en samlad summa som du sedan kan ha som buffert, semesterkassa, engångsinsättning till ett sparande osv.

Vill du söka jämkning ska du göra det på genom Skatteverkets e-tjänst eller genom att fylla i blankett SKV 4302. Där redovisar du vilka inkomster och avdrag du har under året. Är du osäker så kan du med fördel använda Skatteverkets tjänst Räkna ut din skatt Där kan du göra en prognos som visar hur mycket skatt du ska betala totalt för året.