Vill du ha hjälp? Ring oss! 08-5000 2000

Låna inte till semestern!

Sparande  / 
Låna inte till semestern!

Semestern närmar sig för många av oss och vi vet alla att semester kan kosta en del. Men vad gör du om kontot inte är välfyllt? Hur kan du spara ihop en extra slant inför semester? Och hur kan du semestra billigt?


Jag gästade Aftonbladet TV och pratade om detta i förra veckan. Jag utlovar inga revolutionerande lösningar men nedan följer några enkla tips. 

Låna inte till semestern

Det är det absolut sämsta du kan göra. Att spara inför en resa är betydligt roligare än att betala av för en som man redan har gjort. Och dessutom kommer resan att kosta mer i slutändan eftersom du betalar, inte sällan, en hög ränta på lånet. Detsamma gäller om du köper resan på kreditkortet. Om du inte betalar tillbaka krediten under den räntefria perioden betalar du ofta mellan 15-20 procent i ränta. 

Tjäna ihop lite extra innan semester börjar

 • Rensa vinden och sälj prylar du inte använder.
   
 • Inför ett köpstopp. Bestäm tillsammans med familjen att ni endast får köpa mat och hygienartiklar under en period. Ni kommer bli förvånade över hur mycket pengar ni kan spara.
   
 • Ät bara hemma - och handla billig mat. Ta med lunchlåda till jobbet, storhandla i billiga butiker och handla mat med extrapriser.

Håll i pengarna under semestern

 • Gör en resebudget tillsammans med familjen. Involvera barnen. När ni vet hur mycket ni har att röra er med blir det lättare och roligare att prioritera bland aktiviteter. 
   
 • Leta billiga nöjen. Det finns en uppsjö med nöjen under sommaren som är billiga eller till och med gratis. Kan ni vara husvakt till någon bekant som åker bort? Byta bostad med någon?
   
 • Om ni ska iväg på en resa så glöm inte att jämföra priset. Kan ni resa utanför säsong då det är billigare? Kan ni resa till en mindre populär ort? Kan ni bo i lägenhetshotell istället för vanligt hotell (blir ofta billigare när man kan laga sin egna mat) eller kan ni resa på ett billigare sätt?


Det absolut viktigaste: Spara till nästa semester

Om pengarna inte riktigt räcker till allt ni vill göra denna sommar, börja direkt att spara till nästa. Fundera på vad ni vill göra och vad det kommer att kosta - och räkna baklänges. Hur mycket behöver ni spara varje månad? Involvera familjen igen. En resa som man gemensamt har längtat och sparat till blir ofta väldigt uppskattad.

Trevlig sommar!

Här kan ni se klippet om semesterkassan på Aftonbladet TV (2:52 min)Skriven av: Christina Söderberg, Compricers sparekonom
Kontakt: christina.soderberg@compricer.se


Ränteöversikt sparkonto

Här får du en översikt över alla Sveriges sparkonton och sparräntor.
Översikten är skapad för dig som föredrar en överskådlig vy över räntorna och de olika bindningstiderna.

Aktuella sparkontoräntor

Räntorna uppdateras dagligen med information från de olika aktörernas webbsidor. Om du vill sortera i tabellen klickar du på respektive bindningstid i tabellhuvudet.

Tabellen nedan visar räntans bindningstid, notera att vissa av aktörerna erbjuder rörlig ränta för konton som är bundna. För att få mer information om de olika kontona jämför och se vilket sparkonto som är bäst för just dig => Jämför sparkontoÖvrig information

För bundna räntor visas den fasta räntan under perioden. Den effektiva årsräntan blir normalt lägre eftersom kapitalet för de flesta konton kapitaliseras efter löptidens slut. Alla aktörer visar dock inte den effektiva årsräntan och vi kan därför inte visa detta i dagsläget.

När du väljer sparkonto tänk på att inte bara jämföra räntan. Här kan du jämföra sparkonto där fler parametrar visas. Om du vill kunna ta ut pengarna när du vill utan avgifter bör du välja ett konto med fria uttag. Om du vill vara säker bör du även välja ett konto som omfattas av insättningsgarantin. Insättningsgarantin handhas av Riksgälden och täcker belopp upp till 950 000 kr per kund. Tänk på att om du väljer ett konto utan insättningsgaranti har du inte detta skydd.

Compricers Expertpanel
Ställ din fråga gällande privatekonomi
Din fråga har blivit skickad till expertpanelen.
Jämförs just nu
Bilförsäkring
Helförsäkring, Hyundai vf i40
 • Lägst årskostnad 9 576 kr
 • Högst årskostnad 13 380 kr
 • Att spara 3 804 kr

Jämför här

Bilförsäkring
Hitta lägsta priset på din bilförsäkring! Du kan spara tusentals kronor på rätt val!

Jämför här

Senaste nyheterna
Hur ska du agera i oroliga tider när krisrubrikerna avlöser varandra?
Hur ska du agera i oroliga tider när krisrubrikerna avlöser varandra?
7 banker har sänkt sina boräntor i oktober
7 banker har sänkt sina boräntor i oktober
Så kan du tänka kring pensionssparandet på en skakig marknad!
Så kan du tänka kring pensionssparandet på en skakig marknad!

Nyhetsbrev
Få tips och råd samt aktuella ämnen om privatekonomi till din brevlåda varje vecka.

Nyhetsbrev
Tack för ditt intresse! Vi har mottagit din anmälan att få vårt nyhetsbrev.

Du kan såklart avanmäla dig när du vill.

Vi stödjer MinStoraDag!
Tack alla ni som jämför och låter oss hjälpa er att spara pengar.
I gengäld stödjer vi MinStoraDag!
Compricer Wiki
Lär dig om privatekonomi med Compricers Wiki.

Gå till Wikin